Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
IMG-20210119-WA0002w12

Petrusice pjevaju: „Ja ostajem s tobom, Petrinjo moj grade“

PETRINJA – „Ja ostajem s tobom, Petrinjo moj grade“ naziv je najnovije pjesme Vokalnog ansambla „Petrusice“. Pjesma za koju je tekst i glazbu napisala Vesna Brebrić tematizira razorni potres. Ritam gitaru svira Igor Pavleković, a solo gitaru Goran Brebrić koji je i autor spota.

Vesna nam je ispričala kako je došlo do stvaranja ove pjesme:

„Nekoliko dana nakon razornog potresa šuškajući po ostacima prijašnjega života sabranog u nekoliko najlonskih vrećica, uz pratnju neprestanog podrhtavanja tla, uhvatiš se u razmišljanju i svojevrsnom analiziranju cjelokupne situacije u kojoj si se našao. Pokušavajući preraditi sve ono što se dogodilo u samo nekoliko sekundi, osjetiš ono o čemu si tijekom cijelog života promišljao uz gutljaj tople kave iz svoje komfor zone i shvatiš kako je potrebna samo sekunda da ti se cjelokupna životna putanja u potpunosti promijeni.

Upravo je sam tekst pjesme„Ja ostajem s tobom Petrinjo, moj grade” nastao u vrtlogu razbarušenih misli koje, kada se poslože, imaju svoj smisao. Kroz četiri sam kitice pokušala izraziti i objasniti, ponajprije sama sebi, sve ono, u tom trenutku za mene zbunjujuće i nepoznato, prihvativši činjenicu da ništa u životu nije slučajno, da je sve savršeno povezano i da su situacije koje nam se događaju u ovom trenutku zapravo neminovni slijed onoga prijašnjeg.

„Otkrio je tajne što stoljeće krije….” stih je koji se odnosi na činjenicu da se davne 1909. godine na ovom području dogodio strahovit potres jačine 6.7 Richtera i također uzrokovao štetu ogromnih razmjera pri čemu se nameće pitanje kako je moguće da smo cijelo jedno stoljeće živjeli tako bezbrižno, da su se tijekom tog dugog vremenskog perioda gradile i izgradile mnogobrojne građevine, zanemarujući činjenicu da se nalazimo na vrlo aktivnom seizmološkom području i zašto nikada nismo u sustavu obrazovanja pristupili ovom vrlo važnom saznanju pripremajući generacije na nešto što je uvijek bilo moguće. Jedini odgovor koji se meni nameće je da nikoga nikada nije bilo briga.

Nadalje, cijela jedna kitica pjesme „tužan, sam i bolan, al ponosan, jak, godinama čeka neki spasa znak, ko maleno dijete kada traži majku da mu prije sna pročita neku bajku…” upućuje na sljedeću činjenicu, a to je da je grad Petrinja udaljen svega pedesetak kilometara od glavnog grada lijepe naše, a tako zaboravljen, odbačen, pa čak bih upotrijebila i izraz zanemaren te je svih 25 godina nakon završetka Domovinskog rata prepušten neuništivom duhu stanovništva zbog čega je do danas , kako-tako i opstajao. Petrinju uspoređujem s djetetom kojemu „majka” nikada nije pričala bajke prije spavanja, ili gotovo jako rijetko, a svi znamo da pričanje priča djeci  prije spavanja razvija poseban odnos u relaciji roditelj-dijete. I ovdje mi se nameće odgovor da nikoga nije bilo briga.

I znam da ćemo nakon ovoga izaći jači i snažniji, ali isto tako znam da je zaista krajnje vrijeme za promjene i „postavljanje stvari na pravo mjesto”.

Nikada neću napustiti svoj grad kao ni moje Petrusice koje su oživjele ovu pjesmu u nemogućim uvjetima (studio u kojem smo snimale je moj sadašnji dom), ali znam da to nije dovoljno. Naša su budućnost djeca i sada je, više nego ikad, važno  što prije normalizirati život na ovom području (svi dobro znamo što to znači) i to ne za nekoliko mjeseci, godinu, dvije, tri već odmah, sada, sutra, dakle, što je moguće prije jer će nas iz dana u dan biti ovdje sve manje. Veliku zahvalu upućujem svima koji su sudjelovali u njezinom stvaranju, a to su moje Petrusice – Jasmina Augustić, Ana Rizmaul, Anita Augustin, Marina Babić, Lukrecija Štajcar, Krista Grgić, Dijana Vujičić; Igor Pavleković, Ivo Sanković i Goran Brebrić.

Neka se čuje naš glas iz ovih ruševina i ako uspijemo barem djelić doprinijeti obnovi našega voljenog grada, pjesma je ostvarila svoju svrhu.“, istaknula je Brebrić.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X