Share on facebook
Share on twitter
dumbovićugovor

Potpore iz Programa ruralnog razvoja – Petrinji 3,2 milijuna kuna za rekonstrukciju četiri traktorska puta u šumsku cestu

SISAK – U prostorijama Udruženja obrtnika Sisak, danas je uručeno 12 novih ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. do 2020. godine, za projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ukupna vrijednost odobrenih potpora iznosi 13,3 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost investicija koje će se putem ovih projekata realizirati 15 milijuna kuna. Ugovore je korisnicima – poljoprivrednicima te predstavnicima gradova i općina uručio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

„Ovdje se radi o nekoliko projekata jedinica lokalne samouprave, dakle gradova i općina s područja Sisačko-moslavačke županije, te pet – šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Poljoprivredna gospodarstva investiraju u izgradnju fotonaponskih ćelija na svojim gospodarstvima, kako bi s ukupnim iznosom zadovoljili više od 90 posto potreba električne energije na svojem gospodarstvu. S druge strane, u sklopu mjere koja doprinosi razvoju usluga, poljoprivredna gospodarstva razvijaju diversifikaciju na svom području. Nabavom mehanizacije i opreme oni će umnogome doprinijeti razvoju poljoprivredne djelatnosti na svom području“, kazao je Majdak.

„Što se tiče jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina, radi se o ruralnom razvoju u sklopu edukativno-poučnih staza koje projektiraju gradovi i općine i realiziraju kroz EU sredstva u okviru Programa ruralnog razvoja. Također, dva projekta – na području Grada Petrinje i Općine Sunja – vezana su uz razvoj šumskih staza, dakle, razvoj šumske infrastrukture. Konačno, tu je i projekt vezan za unapređenje pogona mesne industrije „Promes“, odnosno klaonice i pogona za preradu mesa ovdje u Sisku,vlasnika Adolfa Cvancigera, što će razviti ovu industriju vezano za unapređenje pogona te nabavu gospodarskih vozila, kako bi unaprijedili svoju uslugu“, objasnio je državni tajnik Majdak.

Istaknuo je kako je do sada iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno gotovo 877 milijuna kuna putem nešto više od 16 400 ugovora, a ugovoreni iznos kroz Program ruralnog razvoja je na razini 1,1 milijarde kuna: „To će umnogome značiti za razvoj Sisačko-moslavačke županije u dijelu poljoprivredne proizvodnje, a na području Sisačko-moslavačke županije imamo registrirano skoro 9 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno poljoprivrednika koji su upisani u Upisnik i koriste razne vidove potpore Ministarstva poljoprivrede – od izravnih plaćanja pa do ovog vida potpore kroz Program ruralnog razvoja. Pred nama je u novoj financijskoj perspektivi gotovo 5 milijardi eura namijenjenih ulaganjima u hrvatsku poljoprivredu te se veselim sljedećoj ovakvoj prilici, dodjeli potpora za realizaciju novih ambicioznih poljoprivrednih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji“, rekao je Majdak, podsjetivši i na stradanja koja je Sisačko-moslavačka županija doživjela posljednjih mjesecu uslijed potresa.

Putem potpora dodijeljenih jedinicama lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji, uredit će se, između ostalog, „Tenina staza“ u općini Lipovljani, poučna staza „Crkveni jarak” na Moslavačkoj gori, edukativna promatračnica Lovča, poučno-rekreativna staza park šume Djed i edukativna šumska staza Utolica. Gradu Petrinji je u sklopu ovih potpora za projekt Rekonstrukcije četiri traktorska puta u šumsku cestu u gospodarskoj jedinici „Petrinjske šume“ odobren iznos potpore u vrijednosti od 3.285.778,00 kuna. U sklopu ovog projekta u rekonstrukciju će ići nerazvrstane ceste na spoju Petrinja – Cepeliš – Hrastovica. Ugovor je u ime Grada Petrinje, potpisao gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ovo je jedna nova poveznica, jedna nova investicija. Mi smo danas svjesni da su grad Petrinja i svi gradovi na ovom području, proživjeli ogromnu, ali ogromnu katastrofu u kojoj moramo napraviti nadgradnju svega onoga što smo propustili u zadnjih 25 godina kao Sisačko-moslavačka županija, jer znamo da smo jedna od najnerazvijenijih županija u Republici Hrvatskoj. S ovakvim koracima kao što su izvanproračunska sredstva za ruralni razvoj, dajemo jedan iskorak. Znamo da su naši proračuni „nikakvi“, znamo da su ti isti proračuni sami sebi svrha, međutim sva ona europska sredstva i projekti koji se tim europskim sredstvima financiraju velika su nadgradnja i svi skupa se moramo organizirati i uključiti kako bismo napravili što više i što bolje za naše gradove, ali pogotovo za ruralni razvoj. U ruralnom razvoju i povezivanjem ovakvim cestama možemo otvoriti ne samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, nego i radna mjesta i sve ono što povezuje ruralni i urbani dio“, rekao je Dumbović.

U ime svih potpisnika ugovora o potporama, zahvalio je Adolf Cvanciger.

„Ovo je jako velika potpora u smislu razvoja i opstojnosti  gospodarskih subjekata na području Sisačko-moslavačke županije. Što se tiče Promes Cvancigera, odnosno mene kao vlasnika, ovaj projekt znači jako puno, zato što ćemo ići na jednu višu tehnološku razinu i mislim da ćemo moći biti konkurentni na sve zahtjevnijem tržištu prehrambenih proizvoda. U smislu lokalne zajednice, ovo za nas kao firmu znači da ćemo s našim konkretnim proizvodima biti dostupniji, kvalitetniji, što se kaže „od polja do stola“ i odgovoriti na sve zahtjeve kratkog opskrbnog lanca. Cijeli život smo zapravo bili okrenuti lokalnim dobavnim pravcima, odnosno našim županijskim, lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poljoprivrednim obrtima. Što se tiče drugih naznaka za ruralni razvoj, volio bih da je puno više i nadam se da će u idućim natječajima biti puno više svih onih firmi i gospodarskih subjekata koji se bave prehrambenom djelatnošću, a naročito onih koji će ići u smislu revitalizacije i gospodarskih subjekata na području Sisačko-moslavačke županije, uslijedi i ovog nesretnog potresa“, rekao je među ostalim Cvanciger.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X