Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
celjak07052

Pravi početak Sisačko – moslavačke županije – jači gospodarski razvoj i brza obnova

Kandidat HDZ-a na predstojećim izborima, Ivan Celjak, na zadnjim parlamentarnim izborima osvojio je velik broj preferencijalnih glasova u VI. izbornoj jedinici te je izabran u Hrvatski sabor gdje se nastavio boriti za sve građane svog kraja i županije. Rođen i odrastao u Sisku, Ivan Celjak dobro poznaje sve brige i egzistencijalne izazove svojih sugrađana. Upravo iz tog razloga, njegov se program temelji na hitnoj gospodarskoj i stambenoj obnovi.

Dana 28. prosinca 2020. katastrofalni potres zadesio je područje Sisačko – moslavačke županije. Vlada je zakonskim okvirom osigurala stopostotnu konstrukcijsku obnovu objekata stradalih na potresom pogođenom području županije, ali građanima je potrebno vodstvo s vizijom i osoba koja je naredne četiri godine spremna predano raditi za boljitak svoje županije i osigurati da se obnova provede što brže i učinkovitije. Ta osoba mora imati iskustvo i predanost, ali mora poznavati i okvire u kojima djeluje i u ovim teškim vremenima imati podršku vlasti na svim razinama. Prioriteti u obnovi Petrinje, primjerice, bit će Prva osnovna i Srednja škola Petrinja, kao i stradali dom za starije i nemoćne kojem će se nakon obnove povećati kapaciteti.

Mali i srednji poduzetnici ključ su razvoja gospodarstva. Sisačko – moslavačku županiju čine poduzetni, sposobni i pametni ljudi, a vlast treba biti njihova potpora pri svakom koraku stvaranja radnih mjesta i osiguranja egzistencije svih zaposlenih. Među prvim potezima Ivana Celjaka bit će modernizacija načina na koji županijska vlast pristupa i podupire razvoj poduzetništva. Donošenjem odluke o promjeni statističkih regija poduzetnici će moći ostvariti do 70 posto bespovratnih sredstava za ulaganje u nove proizvodne pogone, opremu i strojeve. Na taj način ohrabrit će se postojeće poduzetnike na veća ulaganja i razvoj poslovanja, ali i privući nova ulaganja.

S istim ciljem osnovat će se i Fond za investicijske potpore poduzetnicima, a svi poduzetnici dobit će detaljan uvid u to kako će im novoosnovani fond pomoći u budućim poslovnim pothvatima. U suradnji s gradovima i općinama sufinancirat će se kamate na kredite poduzetnicima i time dovesti do stabilizacije poslovanja i smanjenja nezaposlenosti na području Sisačko-moslavačke županije. Jedan od planova je kroz Fond Europske unije u vrijednosti 250.000 eura, namijenjen većim industrijskim poduzećima s područja županije unaprijediti i ojačati poslovanje te otvoriti nova radna mjesta. Do kraja godine, u županiji se planira nabava CNC strojeva i ostale jedinstvene opreme u Republici Hrvatskoj. Sve će se staviti na raspolaganje poduzetnicima, a također će se učenici školovati za rad s tom opremom što će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada.

Posebna pažnja posvetit će se start-up projektima koji će imati jedinstvenu priliku za korištenje vrhunski opremljenih prostora i opreme u poduzetničkom inkubatoru. Istovremeno, Županijska razvojna agencija bit će na raspolaganju poduzetnicima za proces pripreme natječajne dokumentacije, prijave projekata za različite oblike financijskih potpora te njihovu provedbu. Cilj je da Sisačko – moslavačka županija postane prepoznata kao županija koja podupire svoje poduzetnike i čini sve kako bi olakšala njihovo poslovanje.

Sisačko – moslavačka županija ima velik neiskorišten potencijal Termi u Topuskom, a ostale prirodne blagodati županije imaju ogroman gospodarski potencijal koji će se nadopuniti kroz primjerice razvoj Parka prirode Lonjsko polje. U Topuskom se planira investicija od 600 milijuna kuna koja će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, i to ne isključivo onih koji će biti vezani samo uz terme i lječilište.

Planira se i osnivanje poljoprivrednog inkubatora u Sisačko-moslavačkoj županiji te poticanje razvoja mjerama potpore poljoprivrednim proizvođačima. Mjere će biti usmjerene na siguran tržišni plasman i visoku dodanu vrijednost. Razvijat će se i proces održive proizvodnje hrane, poticanjem uzgoja autohtonih pasmina i očuvanjem tradicijske baštine.

Vrijeme je i da Sisačko – moslavačka županija postane prepoznata po jednom velikom događaju. Zato će nova županijska vlast pružiti potporu za pokretanje Sajma obrtništva i održivog gospodarstva, s ciljem promoviranja rada lokalnih obrtnika i poduzetnika. Na ovaj način će se otvarati prilike za nove suradnje i promociju Sisačko – moslavačke županije na nacionalnoj razini.

Zato na ovim izborima svoj glas dajte županu s konkretnim planom i vizijom za budućnost, županu za pravi početak – Ivanu Celjaku.

SPONZORIRANI ČLANAK

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X