Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
SAMSUNG CSC

Premijer Plenković ponovno u Petrinji tjedan dana nakon  razornog potresa

PETRINJA – Premijer Andrej Plenković je u pratnji ministra Tome Medveda, gradonačelnika Darinka Dumbovića i župana Ive Žinića danas ponovno obišao potresom uništenu Petrinju. Obišao je centar grada, vojarnu Pukovnik Predrag Matanović, tvornicu Gavrilović te centar za logistiku Crvenog križa na Pigiku. Vlada je osnovala Stožer za skrb za područja pogođena potresom. Na njegovom čelu bit će ministar Tomo Medved rekao je Plenković i zahvalio svima.

Predsjednik Vlade se nakon sastanka s ministrima, županima i gradonačelnicima obratio javnosti.

“Završili smo sastanak s prvim čovjekom Stožera vezano uz skrb područja pogođena potresom. Bio je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministri Mario Banožić i Oleg Butković, gradonačelnik Darinko Dumbović, župan Ivo Žinić itd. Strukturira se organizacija aktivnosti nakon potresa. Osnivanjem Stožera dali smo dodatni doprinos za integraciju aktivnosti raznih razina”, rekao je Andrej Plenković i zahvalio svima.

“Potpredsjednik Medved bit će praktički svaki dan na terenu, dobra je suradnja s gradom i županijom, očekujem tijekom današnjeg dana da na terenu vidimo što još treba napraviti. Istodobno radimo na pronalaženju financijskih sredstava, državna riznica imala je uplate od skoro 59 milijuna kuna i Crveni križ je dobio više od 35 milijuna kuna. Odaziv je jako velik, cijenimo napore naših sugrađana”, dodao je.

Na pitanje je li nakon razornog potresa prošlog utorka reakcija zakašnjela Plenković je rekao: “Zakon o sustavu civilne zaštite govori o načelu postupnosti, mi smo bili tu unutar sat vremena od potresa. Nitko tad nije mogao steći uvid u razmjere šteta. Nema aktera koji nije bio na licu mjesta i radio svoj posao. Dobro je da svi razumijemo to načelo postupnosti. S druge strane smo unutar 24 sata zadnjeg dana proračunske godine pronašli 120 milijuna kuna interventne pomoći.

Šest dana nakon potresa smo donijeli odluku o katastrofi, bilo je i blagdana, Dan žalosti. Ne samo da otklanjam tu tezu nego i pokušaje demontiranja države. Država je u godini iza nas pokazala snagu da pomogne i svakom građaninu i gospodarstvu u mjeri koja dosad nije viđena. Velika je razlika između Zagreba i ovog ovdje, zato smo osnovali Stožer. Cijenim doprinos svakog sugrađanina, sad to treba strukturirati. Treba objektivno sagledati, čuli ste koliko je svaki od resora napravio, a da ne govorim o lokalnoj razini… Nismo u utakmici. Milošević je dobro rekao. Imamo ljude u ruralnim sredinama kojima je kuća stradala i koji ne žele ostaviti stoku. Nemojmo očekivati da će nakon ovakvog potresa situacija u županiji izgledati kao da ste došli u apoteku. Ovo je velika nepogoda, svi će pridonijeti da se olakša život sugrađanima.”

Na pitanje je li obnova nakon Domovinskog rata napravljena  u skladu sa strukom obzirom na razmjer oštećenja, Plenković je rekao da će se utvrditi ako neka kuća nije bila napravljena po pravilima struke I utvrdit će se tko je doveo do toga.

O eventualnim otpisima dugova režija rekao je: “HEP je već sad rekao da neće biti negativnih aktivnosti ako netko nije platio struju. Ista stvar je i s Vodoopskrbom.”

“Što se tiče državne riznice, novac će biti kanaliziran prema području u dogovoru sa županom, gradonačelnicima i Stožerom”, rekao je o uplaćenih 59 milijuna kuna.

Komentirao je i nabavku kontejnera: “Ministar Ćorić je rekao činjenicu – usred zime smo. Ako šator nije grijan, nećemo nekoga staviti u šator. Nema grada koji nije ponudio potporu, postoje alternativni smještaji. Dio ljudi iz njima važnih razloga ne želi otići iz svojih kuća. Za nabavu kontejnera i kućica treba vremena. U robnim rezervama postoji 298 kontejnera. 201 je angažiran u bolničkim ustanovama vezano za covid. 77 su već distribuirani kod sličnih situacija u potresu u Zagrebu. Trenutno se radi na mobilizaciji dijela kontejnera korištenih za covid.”

Smatra da je nakon rata napravljena velika stvar obnove: “Nakon rata je obnovljeno 156.000 objekata. To je kao da smo izgradili deset Šibenika. To je bio veliki pothvat. Možda je došlo do propusta, ali to se može utvrditi. Nadamo se da neće više biti potresa.”

Šef stožera za obnovu nakon potresa Tomo Medved apelirao je na građane da dojave ako znaju da postoji netko do koga pomoć još nije stigla.

“Naći ćemo način kako svima osigurati siguran smještaj. Bit će potrebno oko tisuću objekata koji će biti pozicionirani uz obiteljske kuće ili u naselja u neposrednoj blizini. Postoje lokacije i gdje su kuće srušene dokle nema ni puta. Radimo analizu svega, naši proizvođači su maksimalno uključeni.

Postoji li negdje netko do koga nije došla pomoć, ne mogu reći sa stopostotnom sigurnošću. Ali napor koji je učinjen, HGSS je uključen u obilazak lokacija koje su teško pristupačne. Nastavit ćemo obilaziti cijeli teritorij i to činimo kontinuirano. Ako netko ima saznanja da ima obitelji do koje nismo došli, pozivam sve na partnerstvo da dostavite informaciju ako postoji negdje netko do koga nismo došli i učinit ćemo to istog trenutka”, rekao je Medved.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X