Share on facebook
Share on twitter
tržnicamladi

Savjet mladih Grada Petrinje: „U obnovi staviti „uskličnik“ i na mlade kako bi ostali u svom gradu“

PETRINJA – Članovi Savjeta mladih Grada Petrinje koji su se uključili u različite volonterske aktivnosti pomaganja sugrađanima pogođenim potresom, susreli su se danas na petrinjskoj tržnici s državnom tajnicom za demografiju i mlade Željkom Josić koja im je zahvalila na njihovu nesebičnom angažmanu.

„Ovo su sve mladi koji su sudjelovali i volontirali u svim ovim nepogodama i moramo im na tome zahvaliti, jer su stvarno dali veliki doprinos – od dijeljenja pomoći do, moram to reći, hodanja po krovovima, ali tome je nažalost tako i veliko im hvala na svemu“, rekla je Josić.

Osim o njihovom volonterskom angažmanu, s mladima je razgovarala i o njihovim problemima, planovima i očekivanjima.

„Oni i dalje, naravno u skladu sa svojim godinama, imaju svoje probleme – od mjesta odnosno nekakvog centra u kojem bi se mogli okupljati, preko nedostatka sadržaja za mlade do rješavanja njihovih stambenih problema. Sve su to normalne teme, stvari s kojima oni, neovisno o potresu, imaju problem. Potres im je malo poljuljao neke njihove planove, ali još uvijek su pozitivni, idu prema naprijed i vide budućnost u ovom gradu. Mislim da to treba uzeti u obzir i svakako ih treba zadržati ovdje“, kazala je Josić nakon susreta s članovima Savjeta mladih Grada Petrinje.

Mladi se pak nadaju da u obnovi grada neće biti zaboravljeni.

„Meni je prije svega drago da su se danas ovdje okupili članovi Savjeta mladih i nekolicina mladih koji nisu članovi Savjeta, ali sudjeluju u gotovo svim našim aktivnostima u Petrinji, kako bismo baš konkretno iznijeli svoja mišljenja i probleme koji su bili prisutni i prije potresa i koji se nastavljaju i dalje. Nadam se da će se u budućnosti, kako se Petrinja bude obnavljala, nekako staviti uskličnik i na potrebe mladih. To definitivno mora biti imperativ u koracima obnove Petrinje – učiniti sve što je potrebno da bi se za mlade osiguralo zadovoljniji život, kako bi ostali ovdje i nakon potresa“, rekao je predsjednik Savjeta mladih Grada Petrinje, Daniel Barukčić.

Krize uvijek sa sobom nose probleme, ali otvaraju i nove prilike. Tako bi upravo obnova potresom razrušenog grada mogla biti prava prilika da se povede računa i o potrebama mladih i da im se konačno osigura adekvatan prostor za okupljanje. (Trenutno se ne mogu okupljati ni na tržnici koja im je u nedostatku boljeg rješenja bila omiljeno večernje odredište).

„Ono o čemu smo razgovarali je definitivno taj prostor za mlade. Mi smo u 12. mjesecu prošle godine proveli jednu anketu koja se baš ticala prostora za mlade i ona je pokazala da 95,4 % mladih želi prostor za mlade, tako da bi o tome definitivno trebalo razmišljati. Bilo je naznaka da se već nešto oko toga i pokrenulo. Sad smo dobili i jedan input da pokušamo sastaviti jedan dokument i da ga pošaljemo prema Državnom uredu za demografiju i mlade koji će onda vjerojatno uzeti u obzir te naše ideje i naša mišljenja. To je ono što i mi kao Savjet želimo – pokušati podržati mlade da ostanu tu u gradu, ali bi i lokalna uprava i državne institucije svakako trebale razmišljati o tome na ovom prostoru pogođenom potresom“, kazao je Barukčić.

Inače, članovi Savjeta mladih napominju i kako podržavaju peticiju koje je pokrenutu na društvenim mrežama s prijedlogom da se Turkulinova ulica u Petrinji preimenuje u Ulicu Laure Cvijić, u spomen na 13-godišnju djevojčicu, najmlađu žrtvu razornog potresa koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Petrinju.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X