slavuljrovinjnaslov

„Slavuljaši“ u Petrinju donijeli još jednu nagradu iz Rovinja!

ROVINJ/ PETRINJA – Pjevači Mješovitog pjevačkog zbora HPD-a „Slavulj“ već su nas pomalo „razmazili“ svojim uspjesima, pa kamo god krenu, nestrpljivo očekujemo njihov povratak s nekom novom nagradom. Naravno, nisu nas iznevjerili ni ovaj put. U Petrinju i našu županiju donijeli su još jednu u nizu nagrada koje osvajaju na različitim natjecanjima. Na 52. izdanju Susreta hrvatskih pjevačkih zborova koje je proteklog vikenda (5. i 6. listopada 2019.) održano u Rovinju u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, „Slavuljaši“ su osvojili Brončanu plaketu.

Susret hrvatskih pjevačkih zborova nacionalna je manifestacija s dugom tradicijom, okupljajući svake godine najbolje hrvatske amaterske zborove i ljubitelje zborskog pjevanja. Ovi se susreti održavaju od 1968. godine, a prvih pet (1968.-1972.) održano je u Petrinji. S oko 500 pjevača, ove je godine sudjelovalo 13 zborova iz 10 županija koji su svoj nastup prethodno izborili na županijskim i regionalnim smotrama i samostalnim nastupima pred selektorima HSK-a.

Program 52. Susreta sastojao se od natjecateljskog i revijalnog dijela. Natjecateljski program održan je prvog dana Susreta, 5. listopada, u Koncertnoj dvorani „Adris“ pred stručnim povjerenstvom u sastavu Bogdan Đaković (Novi Sad), Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. Mješoviti pjevački zbor HPD-a „Slavulj“ Petrinja pod vodstvom dirigenta Josipa degl’ Ivellia u ovom je dijelu programa pjevao a cappella sljedeće skladbe: Josip degl’ Ivellio: O sacrum convivium, Petar Iljič Čajkovski: Tebe poem i Emil Cossetto: Domovina naša.

Nakon natjecateljskog dijela programa, zborovi su nastupili i na Trgu maršala Tita pod motom  – Zborovi pjevaju Rovinju. Slavuljaši su otpjevali narodnu iz Petrinje Siva maglo u obradi svog dirigenta i Cossettovu Diridonda.

Revijalni program održan je u nedjelju 6. listopada. Mješoviti zbor HPD-a „Slavulj“pod ravnanjem maestra Degl’ Ivellia pjevao je Cossettovu Diridonda.

Zajedničkim pjevanjem svih zborova Cesarice (Z.Stipišić) i Va pensiero (Verdi: Nabucco) završio je „pjevački dio“ Susreta, a zatim su dodijeljene zahvalnice i nagrade.

Zlatnu plaketu i Grand Prix 52. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova ove je godine osvojio Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors. Dodijeljene su ukupno 3 zlatne plakete, 5 srebrnih i 5 brončanih.

HPD „Slavulj“zahvaljuje Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije koja je osigurala prijevoz autobusom. Članovi zbora sami su snosili i dio troškova kotizacije u iznosu od 120 kuna.

 

Izvor: HPD „Slavulj“ (predsjednik HPD-a „Slavulj“ Željko Crnković)

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X