Izbornik
Petrinjski-Oblizeki1

Tradicionalne slastice za Uskrs – uskrsna torta od prženih lješnjaka, bijela pita i mađarica

Emisija „Petrinjski oblizeki“ ove je nedjelje bila u potpunosti „slatka“ i ispunjena pravim oblizekima. S obzirom da nam se bliži Uskrs, vjerujemo kako će se na brojnim blagdanskim stolovima naći uskrsna torta pa samo je zato odlučili pripremati. Osim torte od prženih lješnjaka, pripremali smo i neke od najtradicionalnijih blagdanskih kolača – bijelu pitu i mađaricu.

TORTA OD PRŽENIH LJEŠNJAKA – Za biskvit nam je potrebno 8 jaja, 20 dkg prženih i samljevenih lješnjaka, jedna žlica brašna, 8 žlica šećera i gusti sok od marelice. Napravite biskvit po uobičajenom postupku za izradu biskvita.

Kremu pripremamo tako da tri cijela jaja istučemo na pari s 15 dkg šećera. Kada se smjesa ohladi, u nju umiješamo razrađenih 250 gr maslaca ili margarina.

Kada se biskvit ispeče u okruglom ili četvrtastom plehu, razrežemo ga na tri jednaka dijela i svaku koru natopimo sa sokom od marelice. Potom slažemo koru po koru s kremom između. Po želji, na kraju možemo staviti i šlag.

BIJELA PITA – Za kore nam je potrebno 40 dkg brašna, 8 dkg masti, 12 dkg šećera, 1 prašak za pecivo, jedno cijelo jaje i tri žlice vrhnja. Ispecite 3 kore.

Za kremu nam je potrebno pola litre mlijeka, tri i pol žlice brašna, 1 vianilin šećer, korica jednog limuna i rum.  Kada od tih sastojaka napravimo kremu, neka se ona dobro rashladi. U kremu potom umutimo jedan margarin i 20 dkg šećera u prahu. Potom slažemo koru po koru s kremom između.

MAĐARICA – Za kore nam je potrebno 60 dkg brašna, 2 jaja, 2 dcl vrhnja, prašak za pecivo, 5 dkg margarina i 20 dkg šećera. Sve dobro umijesite i napravite 5 kruščića za 5 kora. Kruščiće ostavite neko vrijeme da se odmori, a potom na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte 5 kora.

Za kremu nam je potrebna 1.5 litra mlijeka od čega pola mlijeka kuhajte, a u pola razmutite 12 žlica brašna, 15 dkg šećera i tri žlice kakaa. Također, možete malo dodati i čokolade za kuhanje ( oko 10 dkg ). U mlijeko koje se kuha još dodajte 15 dkg šećera i lagano umutite margarin te još kuhajte 5-10 minuta. Neka potom malo odstoji i počnite onako još vruće mazati na kore.

Snimku emisije „Petrinjski oblizeki“ možete poslušati u nastavku, a novo izdanje emisije u programu Petrinjskog radija poslušajte u nedjelju, 10. travnja točno u podne!

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X