Izbornik
petarkolicgv05122022

Uz pojedine opaske, vijećnici ipak podržali Plan i program Savjeta mladih za 2023.godinu

PETRINJA – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje vijećnici su između ostaloga raspravljali o prijedlogu Odluke o usvajanju Plana i programa Savjeta mladih Grada Petrinje za 2023.godinu. Tako je u idućoj godini za Savjet mladih predložen financijski plan od 9300 eura.

„Ono što nama kao Savjetu mladih ostaje je ta sredstva iskoristiti najbolje što možemo za aktiviranje mladih i poticanje na uključivanje i djelovanje u sukreaciju politika, a i samu edukaciju po svim pitanjima koja su nam bitna za život u ovom gradu“, rekao je Petar Kolić, predsjednik petrinjskog Savjeta mladih.

Vijećnik Danko Vuić je kazao kako se iz predloženog Plana i programa ništa ne može saznati, na što su upozoravali i lani gdje se, kako ističe, nekvaliteta tog plana pokazala u izvedbi samog plana. Vijećnica Svjetlana Lazić je kazala kako su navedene stavke previše općenite te nema konkretnog plana, a ujedno je pitala za trošak energije.

„Pod energijom mislimo na grijanje prostora kontejnera Savjeta mladih. Pod energiju spada i ovo kada organiziramo događaj unutar šatora Gradske tržnice, trošak struje i grijanja“, pojasnio je Kolić, na što je vijećnica Lazić pitala plaćaju li najam tog šatora. Ukoliko ne, onda ne plaćaju niti trošak energije.

Vijećnik Vuić je ponovno kazao kako ima jako puno nejasnih stvari iz predloženog plana te dodaje kako nema ništa protiv Savjeta mladih te bi bio sretan da isti dobije veća financijska sredstva, ali smatra kako za to trebaju imati plan i program.

„Svaki do sada program Savjeta mladih je bio napisan na isti način. Djelomično i je zato tako općenito. Mi ne možemo u devet mjesecu znati što ćemo raditi iduće cijele godine, ne možemo reći biti će ova radionica tad i tad, ako ne znamo da će radionica biti. Sredstva trebaju biti osigurana, a onda kada dođe trenutak za dogovore napravimo to“, pojasnio je dodatno Kolić.

Vijećnica Luca Gašpar Šako je pak istaknula da onaj tko planira mora znati što će raditi tijekom iduće godine, mora znati planirati unaprijed. „Samo bi htjela napomenuti da svi troškovi koje će imati Savjet mladih i koje je imao u prošlosti, sve dolazi kod nas u Gradsku upravu na ovjeravanje. Svi troškovi će se morati pravdati, neće ostati samo na ovome. Ovo su opće stavke, a pri konkretnoj potrošnji sredstava sve ide na pravdanje u Gradsku upravu. Konkretne troškove Savjeta mladih pravdamo, kao i kod sportskih ili kulturnih udruga“, odgovorila je pak gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

U konačnici, Plan i program Savjeta mladih za 2023.godinu podržan je s 13 glasova za, dva protiv, dok je pet vijećnika bilo suzdržano.

Savjet mladih Grada Petrinje savjetodavno je tijelo Gradskog vijeća Grada Petrinje koje je osnovano s ciljem uključivanja mladih u javni život grada. Aktualni, peti saziv Savjeta mladih, ima osam članova i isto toliko zamjenika. Kako navode u svom Programu, plan za iduću godinu prilagođen je realnim mogućnostima Savjeta mladih.

Ističu kako je cilj novog Plana i programa Savjeta mladih pružiti podršku razvoju društvenog položaja i života mladih u Petrinji i okolici, kao što žele poboljšati kvalitetu života mladih na području grada. Specijaliziranim događajima žele potaknuti mlade na sudjelovanje u javnom životu i ostanak u gradu.

Tematska područja pokrivena novim Planom i programom Savjeta mladih Grada Petrinje za 2023.godinu su : prostor i participacija za sve, mentalno zdravlje i dobrobit mladih, jačanje i put razvoja potencijala mladih i za mlade u ruralnim područjima, kvalitetno obrazovanje za sve, kvalitetno zapošljavanje za sve, održivost i zelene politike, pristupačnost europskih programa za mlade i događaji namijenjeni mladima.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X