magdalenakomes08032022trenica

(VIDEO) Komes: „U Strašniku je započela izgradnja prve kuće na području Petrinje“

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes na samom početku konkretnije se osvrnula na prijavljene projekte obnove na Fond solidarnosti. Komes je istaknula kako su nam na raspolaganju velika sredstva za saniranje šteta prouzrokovanih potresom.

„Petrinja je iskoristila sve pozive, u svim segmentima za prijavu na Fond solidarnosti. Naše trgovačko društvo Privreda prva je prijavila svoju štetu u Fond solidarnosti u iznosu preko 161 milijun kuna. Zatim, prijavili smo isto tako ono što je zaista za Petrinju bitno, što je dugogodišnja boljka, a to su naše ceste. Mi smo prijavili štetu, govorimo o asfaltiranim cestama koje su bile asfaltirane prije potresa, ali isto tako i makadamske ceste. Bit Fonda solidarnosti da je omogućen povrat u prijašnje stanje. Tu govorimo o iznosu od 89 milijuna kuna“, kazala je Komes.

Sve ono što ne budemo mogli financirati iz Fonda solidarnosti, Komes najavljuje kako će se iznaći drugi izvori financiranja. „Također Javna vatrogasna postrojba Grada Petrinje prijavila je svoje potrebe u iznosu preko 7,3 milijuna kuna. Što se tiče najužeg centra grada, tu je velika zavrzlama, vrlo kompleksna situacija budući da govorimo o kombinaciji i javnog i privatnog, poslovnog, brojnih objekata čija obnova nije prihvatljiva za Fond solidarnosti. Preostali dio koji ne bude prihvatljiv u Fond solidarnosti preuzelo Ministarstvo kulture, oni će iznaći dodatni izvor financiranja. Mi kao Grad smo preuzeli dio obnove“, istaknula je između ostaloga Komes te podsjeća kako je Grad tu za obnovu prijavio šest objekata, a vrijednost projekata obnove tih šest objekata je viša od 80 milijuna kuna.

„Čekali smo početak obnove kuća. Danas sam dobila informaciju da je to zaista počelo, ne onim intenzitetom kojim bismo svi mi htjeli, ali zaista je počelo. U Strašniku je započeta izgradnja prve kuće na području Petrinje, radi se o zamjenskoj kući, klasična gradnja i brojni pozivi se zatvaraju i ugovaraju se izvođači radova. Ovih dana, a rekli smo i cijelo vrijeme govorimo na proljeće će početi radovi, ta obnova će uzeti jedan veći i brzi zamah u narednim tjednima i mjesecima“, dodala je Komes.

Govoreći o radovima na budućoj Prvoj osnovnoj školi Petrinja, kazala je kako se završavaju radovi na uklanjanju temelja, a radovi na izgradnji škole bi trebali započeti 1.travnja, dok bi škola trebala biti gotova krajem 2023.godine. Za mjesec travanj je najavila i početak obnove objekata sa žutom naljepnicom. Na samom kraju je najavila kako bi sljedećeg tjedna trebao službeno biti otvoren nadograđeni dio vrtića za pet dodatnih odgojnih skupina.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X