tugomirmajdak0103202221

(VIDEO) Majdak : „Hrvatska je samodostatna u proizvodnji žitarica i uljarica“

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede se na samom početku osvrnuo na trenutnu situaciju u Ukrajini te je ujedno odgovorio na pitanje kako će se cijela ta situacija reflektirati na poljoprivredu u Hrvatskoj.

„Vlada Republike Hrvatske ali i Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju, posebice u dijelu poljoprivredne proizvodnje u Ukrajini. Znamo da je Ukrajina jedan od vodećih proizvođača žitarica u svijetu i da je trenutno blokiran izvoz žitarica iz Ukrajine, što će se odraziti definitivno na globalno tržište na cijene na globalnom tržištu žitarica. Hrvatska je s druge strane samodostatna izrazito u proizvodnji žitarica i uljarica, tako da i prije ove krize rata u Ukrajini je bilo povećanje cijena izazvano inflacijom i cijenom energenata, ono se nastavlja kroz ovaj efekt. Naši poljoprivrednici mogu očekivati stabilne visoke cijene koje su obilježile i prošlu godinu vezano za žetvu 2022., ali vjerojatno i do kraja godine će ove cijene biti stabilne i na neki način u porastu“, kazao je uvodno Majdak.

Iz Ukrajine najviše uvozimo žitarice koje ne proizvodimo, no segment uvoza nije toliko značajan kao što je značajan izvoz naših poljoprivrednih proizvoda u Ukrajinu. Dodaje kako inflacija ima i negativni učinak na cijene inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. „U porastu su cijene mineralnih gnojiva, cijene goriva, cijene ostalih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji i tu Ministarstvo poljoprivrede intervenira svojim intervencijskim mjerama, krajem prošle godine intervenirali smo sa 171 milijun kuna za stočarsku proizvodnju, oni su tada bili najugroženiji. Sada Ministarstvo poljoprivrede programom vezano za potpore poljoprivrednicima vezano za proljetnu sjetvu, intervenira sa dodatnih 200 milijuna kuna kako bi poljoprivrednici imali održivu poljoprivrednu proizvodnju i što sigurniju proljetnu sjetvu. Dakako da nismo mogli obuhvatiti sve poljoprivredne proizvođače. Išli smo na najugroženiju skupinu prvih 20 hektara, od jednog do 20 hektara i u dvije razine, do 10 hektara 450 kuna, od 10 do 20 hektara dodatnih 250 kuna će poljoprivrednici realizirati putem ovog programa koji će uskoro krenuti u odobravanje na razini Vlade i u realizaciju putem Agencije za plaćanje“, dodaje Majdak.

Vjeruje kako je ovo mjera koja će nadoknaditi izgubljeno kroz povećanje troškova proizvodnje. „Sisačko-moslavačku županiju smo označili kao jednu koja ima izrazito negativan demografski pad stanovništva, ali i koja unatrag 20 godina također sa sobom bilježi i pad broja OPG-a i poljoprivredne proizvodnje. Ova je županija druga po redu po osnovnom resursu poljoprivrednom zemljištu iza Osječko-baranjske županije, ali se on koristi na razini tek jednu trećinu od onoga što županija ima. Ovaj resurs se nedovoljno koristi. Ministarstvo je osmislilo jednu mjeru demografskog i razvojnog karaktera isto posvećen održivoj proljetnoj sjetvi i poljoprivrednici će također ostvariti potporu u dvije rate kao i vezano za program od 200 milijuna kuna, pripremamo jedan program od 10 milijuna kuna koji će biti usmjeren prema poljoprivrednicima s područja Sisačko-moslavačke županije“, najavljuje Majdak.

Vezano za rast cijena energenata, Majdak ističe kako će najviše rasti cijena mineralnih gnojiva. „U tom dijelu Ministarstvo kroz ove programe i mjere intervenira, ali isto tako i kroz smanjenje određene porezne stope intervenira po pitanju lakše nabavke repromaterijala i smanjenih troškova proizvodnje. Da li će to biti dostatno da proizvođači i poljoprivrednici zadrže proizvodnju, i ono što smo mi planirali da ju povećaju, ne možemo predvidjeti, ali sve naše mjere će biti usmjerene prema zadržavanju aktualne proizvodnje koja je na primjeru jesenske sjetve povećana za 2,8 posto u odnosu na 2020.godinu, što su pozitivni pomaci. Bez obzira na inflaciju i trendove, imamo cilj ovo zadržati. Vjerojatno će određeni prinosi biti manji na nekim površinama, kod nekih poljoprivrednih gospodarstava, ali tendencija i plan nam je zadržati poljoprivredne površine u ovom obujmu koje su bile i proteklih godina“, rekao je Majdak.

Između ostaloga je istaknuo kako je obujam poljoprivrednih površina povećan, a kroz razne natječaje očekuje se da te poljoprivredne površine budu i u funkciji.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X