Izbornik
domsk06052020

Zahvaljujući Ivanu Celjaku, korisnici sisačkog Doma od sada i slikom sa svojim najmilijima

SISAK – Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Sisku zbog koronavirusa nisu napustili Dom već nekoliko mjeseci, sa svojim najmilijima se čuju samo telefonski, a mnoge su mogli vidjeti samo sa svog domskog balkona ili prozora. No zahvaljujući zamjeniku župana Ivanu Celjaku, od sada korisnici sisačkog Doma svoje najmilije mogu i vidjeti.

„U razgovoru sa ravnateljicom Doma za starije i nemoćne osobe Sisak saznao sam da korisnici Doma duže vrijeme nisu vidjeli članove svoje obitelji. Odlučio sam donirati informacijsko-komunikacijsku opremu koja omogućuje obostranu video vezu. Osobito će koristiti onim korisnicima koji imaju članove svoje obitelji izvan granica Republike Hrvatske i koji nisu u mogućnosti često fizički posjećivati svoje roditelje, bake i djedove ovdje u našem sisačkom Domu. Ovom opremom smo premostili jaz između generacija, jer naše bake i djedovi rijetko koriste ili ne koriste u punom opsegu pametne telefone, laptope i drugu opremu za razliku od pripadnika mlađih generacija kojima je to svakodnevica“, rekao je Celjak te dodaje kako oprema trajno ostaje u Domu i koristiti će se i nakon krize prouzrokovane koronavirusom.

Ravnateljica Doma Ružica Čakširan ističe kako je oprema postavljena u prostor Dnevnog boravka, dok dva tableta nose korisnicima koji se teško mogu kretati.

„Imamo 240 korisnika, od 27.veljače je blokada, da tako kažem. Oni ne mogu van niti netko može unutra i zaista im je jako teško, sada osjećamo da je njima sve teže. Međutim, vrlo su disciplinirani, moram ih pohvaliti unatoč tome što nisu prošetali već dva i pol mjeseca. Oni to dosta dobro izdržavaju. Najteže im je što ne mogu vidjeti svoju obitelj. Oni koji su na balkonima oni čak i mogu komunicirati sa svojim obiteljima. Stoga je ovo zaista fenomenalna stvar“, rekla je Čakširan.

Dodaje kako im ovo znači jako puno. „Ja bih se zaista htjela osobno zahvaliti i u ime naših korisnika, zaposlenika, našem zamjeniku župana Ivanu Celjaku koji je sa osobnom donacijom, on je kupio sve što nam je sada toliko korisno i važno zbog komunikacije naših korisnika i njihove obitelji, to su laptop, dva tableta te slušalice. Oni su uistinu oduševljeni. Sada je već pomalo red, čeka se kada će se tko kome javiti. Imamo puno obitelji koje imamo u inozemstvu i koji se nisu vidjeli možda i godinu dana“, dodala je Čakširan, koja se zahvalila Celjaku na učestaloj komunikaciji i brizi oko potreba Doma u vrijeme koronavirusa.

Svoju majku Nadu već više od dva mjeseca nije vidio Stjepan Krpan, koji je sada zahvaljujući ovoj donaciji zamjenika župana Celjaka, to mogao i učiniti. „Nisam je vidio pa skoro dva mjeseca. Fali mi jako jer prije sam manje-više bio svaki dan, čak sam od ravnateljice dobio u našem razgovoru da sam već predosadan, da će me upisati u Dom jer sam kod mame bio svaki dan jer se mama privikavala na sve to. Ja ju inače znam nazvati na fiksni telefon, onda ju nazovem, ali ju ne vidim. Pošto ćemo se sada vidjeti, njoj će puno biti lakše. To je jedna fenomenalna stvar što je napravljena. Ja sam jako zadovoljan sa ovim, jer mi smo jedina ustanova o kojoj se ne priča ni malo o koronavirusu, jer ravnateljica to drži sve pod kontrolom, a da toga nema tko zna što bi sve bilo“, kazao je Krpan, čiji je razgovor s njegovom 89-godišnjom majkom Nadom protekao vrlo emotivno, a kako je i sama baka Nada istaknula, najviše joj nedostaju praunuci i unuci.

Sa svojom unukom pričala je i 79-godišnja baka Milka Štajdohar koja je bila oduševljena što i na ovaj način može komunicirati sa svojom obitelji te nam je otkrila koliko joj ovo znači. „Znači mi jako puno, tu vam radost ne mogu opisati jer stvarno jako puno mi ovo znači što sam vidjela unuku. Nedostaje mi, ali moramo znati da ovako mora biti i da se moramo pomiriti za naše dobro, za dobro naše obitelji, a možda i cijele okoline“, rekla je baka Milka.

Dodat ćemo na kraju kako je ova donacija dio najave da će se župan i njegovi zamjenici odreći 20 posto svoje plaće te je donirati u svrhu obrane i pomoći za vrijeme epidemije koronavirusa.  I još jedna zanimljivost, donaciju je zamjenik župana Ivan Celjak uručio baš na svoj rođendan, te je time razveselio brojne korisnike sisačkog Doma.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X