Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
uosinaslov

Izvještajna Skupština UOSI SMŽ, udruge koja iz godine u godinu podiže „ljestvicu“ kvalitetnog rada

PETRINJA – Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ) održala je u subotu, 6.lipnja 2020. svoju redovnu godišnju Izvještajnu Skupštinu. Uz poštivanje epidemioloških mjera, sjednica je održana u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja.

Otvarajući Skupštinu, predsjednica Udruge Dijana Smajo kazala je kako je epidemija koronavirusa i za njih bila teško i neizvjesno  razdoblje u kojem su se morali snalaziti na sve moguće načine kako bi se brzo prilagodili novonastalim uvjetima. Tamo gdje je bilo moguće, podršku članovima pružali su i online.

„Kao predsjednica Udruge loše sam se u tom periodu osjećala i iz straha za plaće naših terapeuta. To me je kroz ovo vrijeme nekako najviše opterećivalo. Projekti su išli kako su išli. „Cure“ su se stvarno trudile, radile online, ali kako nismo ulazili ni u jednu mjeru za očuvanje njihovih radnih mjesta, a ostali smo i bez participacija roditelja, stvarno moram reći da sam bila iskreno zabrinuta kako nastaviti dalje. I danas još imamo dosta upitnika iznad glave“, kazala je Smajo.

Osim na djelovanje tijekom epidemije koronavirusa, članovi Skupštine osvrnuli su se i na rad u prošloj, 2019. godini. Predsjednica Smajo kazala je kako se ponosi rastom Udruge, ali je izdvojila i nekoliko situacija zbog kojih prošle godine nisu bili sretni. Završetak projekta „Zaželi“ bio je jedna od takvih situacija.

„Ono što me krajem godine rastužilo je što smo postali svjesni kako će projekt „Zaželi“ završiti i kako će sve naše žene završiti na Zavodu za zapošljavanje, a naši korisnici bez potrebne podrške. Naravno da smo odmah planirali i tražili dalje, mislili smo da će odmah biti omogućen nekakav nastavak projekta. Nažalost, to nije bilo moguće. Čak smo se nadali da će naša partnerska Udruga slijepih možda krenuti ranije sa svojim projektom, pa preuzeti neke naše korisnike“.

Informaciju da im je odobrena druga faza projekta „Zaželi“ dobili su ovih dana, ali informaciju koju već godinama željno očekuju – o ulasku u Mrežu davatelja socijalnih usluga, nisu dobili ni prošle, a strahuju da neće ni ove godine.

„Opet nismo uspjeli i ja to smatram nekakvim porazom. Nismo uspjeli ući u Mrežu pružatelja usluga, odnosno potpisati ugovor s Ministarstvom, kako bi sva naša djeca mogla imati besplatne terapije u Udruzi preko uputnica Centara za socijalnu skrb. Izlike su uvijek jedne te iste – novaca nema za širenje Mreže i to je to. Ali mi nećemo odustati. Naravno, ponovno ćemo se pokušati izboriti, iako zbog cjelokupne krize koja nas je zadesila ove godine ne vjerujem da će biti ikakvog širenja. Ipak, mi ćemo se truditi i nastojati svojim radom dokazati da djeca naše županije zaista zaslužuju imati sve jednako kao što imaju i djeca po drugim županijama“, rekla je Smajo.

Detaljan izvještaj o radu UOSI SMŽ u 2019. godini predstavljen je u tiskanom obliku, u knjižici na 50-ak stranica, a na samoj Skupštini, o radu u prošloj godini izvijestila je izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković.

„Ponosno mogu reći da je 2019. godina bila još bolja od 2018. Hoćemo li uspijeti slijediti takav trend i u 2020. godini ? Nismo očekivali ovakav početak godine i neke nove izazove, ali dat ćemo sve od sebe da to zadržimo kako smo držali i protekle godine. Ono što nekako najviše svjedoči o našem radu su brojke, pa bih rekla da smo 2019. završili s 257 upisanih članova. Imamo nažalost, iz godine u godinu trend povećanja novoupisanih. Prošle godine upisali smo 33 nova člana, od toga 24 –ero djece i mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom“, izvijestila je.

Podsjetila je i na projekte koje je Udruga provodila u prošloj godini.

„Imali smo 21 projekt koji smo provodili kao nositelji, 3 u partnerstvu, a ukupno smo prijavili 33 projekta. Mislim da možemo biti zadovoljni i činjenicom da smo imali 15 novozaposlenih tijekom 2019. godine. Ukupan broj zaposlenih je bio 46 i tu s ponosom možemo reći da i dalje imamo tendenciju rasta zapošljavanja osoba s invaliditetom. Tako smo u prošloj godini imali pet osoba  s invaliditetom zaposlenih u udruzi. I ovi brojevi pokazuju kontinuitet potreba za psihosocijalnom podrškom koju naša Udruga pruža.“

Upozorila je kako je u ovu godinu Udruga zakoračila s posebnim izazovima vezanim uz epidemiju koronavirusa, (čak su im i županijska sredstva „srezana“ napola). Pravi pokazatelji o stvarnim posljedicama krize, kaže, vidjet će se krajem godine.

„Mogu reći da smo jako osjetili ovu krizu i financijski i egzistencijalno, što se tiče Udruge. Dali smo sve od sebe, međutim posljedica će biti. Za sada još nekako preživljavamo i zaista vjerujemo da ćemo maksimalnim trudom svih naših zaposlenika uspjeti zadržati ovaj nivo koji smo imali u 2019. godini, ali trudit ćemo se da budemo i malo bolji nego u 2019.“, kazala je Milković.

Izvještaj o radu Udruge za prošlu 2019. godinu, prihvaćen je jednoglasno, baš kao i Financijsko izvješće koje je podnijela Manda Šalić te Izvješće Nadzornog odbora koje je predstavila njegova predsjednica Sanja Lovrenović.

Članovima Skupštine predstavljen je i Upitnik o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrole za 2019. godinu, kao i pozitivan nalaz revizijskog uvida u dosadašnji rad Udruge, koji je u proteklih šest mjeseci provela neovisna revizorska kuća Retra d.o.o.. Uz pozitivan nalaz, Udruga je dobila i pohvalu revizora za pedantno i temeljito vođenje poslovanja prema svim standardima i u skladu sa svim zakonima. (Izvješće o revizijskom uvidu dostupno je na web stranici Udruge, na poveznici: https://uosismz.hr/images/Revizija_izvjesce_2019.pdf).

Na Izvještajnoj sjednici, članovi Skupštine su na prijedlog Upravnog odbora izmijenili članak 13. Statuta Udruge, čime se njezino djelovanje i ciljevi dodatno proširuju novim gospodarskim djelatnostima (odnosi se primjerice na organiziranje stručnih skupova, izdavanje publikacija, ali i pružanje terapija), čime bi se donekle omogućila održivost i financiranje dijela usluga koje se odnose na pružanje psihosocijalne podrške najmlađim članovima Udruge.

Ova Udruga, među prvima je usvojila i svoj Strateški plan za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

„I dalje za viziju imamo društvo jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i cijeli rad naše Udruge vodi se misijom: „doprinijeti kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u svim segmentima društva“, rekla je izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković predstavljajući Strateški plan za naredno trogodišnje razdoblje. (Strateški plan Udruge za razdoblje od 2021. do 2024. godine također je dostupan na web stranici Udruge: www.uosismz.hr).

Kako je dosadašnja potpredsjednica Udruge i članica Upravnog odbora Ana Alapić u ožujku dala ostavku na svoje funkcije u Udruzi, jer je svoj aktivizam odlučila nastaviti kroz politički angažman, bilo je potrebno izabrati novog potpredsjednika Udruge i novog člana Upravnog odbora.

Za potpredsjednika Udruge jednoglasno je izabran Silvio Radošević, a za članicu Upravnog odbora imenovana je Lana Vanić.

Na dosadašnjem kvalitetnom radu koji može biti primjer mnogima, članovima Udruge osoba s invaliditetom čestitali su gosti njihove Skupštine – vanjska suradnica Udruge na aktivnostima psihosocijalne podrške, dr.sc. Daša Poredoš Lavor

i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje, Miljenko Bušić.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X