Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hajrudindanbijelihtraka2020

U Petrinji prvi puta obilježen Dan bijelih traka

PETRINJA – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje obilježilo je prigodno Dan bijelih traka s ciljem prisjećanja na genocid počinjen nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora i okolice 1992. godine. Zbog čega se obilježava Dan bijelih traka, pojasnio je Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

„Da pojasnim, možda mnogi naši slušatelji ni ne znaju što je Dan bijelih traka. Dan bijelih traka obilježavamo u spomen na 31. svibnja 1992. godine, dan kada je srpska vlast u Prijedoru donijela odluku na temelju odluke Kriznog stožera, da sve nesrpsko stanovništvo istakne na svoje kuće bijele plahte, a prilikom izlaska u grad i kretanja po trgovinama, morali su imati bijele trake svezane na ruci, tako da se zna da su oni nesrpsko stanovništvo i samim time su bili obilježeni. Čak nisu bili u svim trgovinama ni usluženi“, rekao je Kulašić.

Dodaje kako su ove godine ponovno imali želju sudjelovati u tradicionalnom mimohodu povodom Dana bijelih traka u Prijedoru, no zbog epidemiološke situacije to nisu učinili. „Dan bijelih traka je uzet 31. svibnja 1992. godine, obilježava se skoro u cijelome svijetu jednim mirnim mimohodom kroz grad, da se skrene pozornost građanima da se to više nikada ne ponovi. Mi u Petrinji prvi puta smo kao Vijeće organizirali obilježavanje toga dana, jer do sada smo to odrađivali zajedno s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Obzirom smo mi već Vijeće koje smo drugi mandat, stasali smo, imamo svoj nekakav izgrađen status u Petrinji i želimo na ovaj način obilježiti taj dan“, rekao je Kulašić, te dodaje kako će Dan bijelih traka u sjećanje na 31. svibnja 1992. godine i dalje obilježavati u Petrinji.

„U Prijedoru je ubijeno oko 3500 ljudi, među njima 102 djece. Tako da je to jedan genocid koji je smišljen i odrađen u Prijedoru, što se ne može nikada zaboraviti. Napomenut ću da je nedavno u Prijedoru, u rudnicima Tomašica, otkrivena jedna masovna grobnica gdje se nalazi još oko 400 tijela, od čega je 250 tijela u komadu. Znači, neprijatelj je radio genocid i nije imao vremena te ljude ni sahranjivati po nekakvim ljudskim standardima, nego su ih bacali u jame gdje se kopala ruda. Tako da ta masovna grobnica kada se otkrije, ova brojka će se popeti i na više od 4000.“, podsjeća Kulašić.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Prijedoru je živjelo više od 112 tisuća stanovnika, od čega nešto više od 49 tisuća Bošnjaka, što je činilo 44 posto stanovnika, više od 47 tisuća Srba, te nešto više od šest tisuća Hrvata. Za samo pet godina, broj Bošnjaka pao na ispod 500.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X