Izbornik
kuneuniverzalna

Gotovo jednoglasno podržan gradski Proračun za 2023.godinu vrijedan 57,6 milijuna eura

PETRINJA – Nakon deset sati rasprave, nekoliko odrađenih pauzi, vijećnici su sa 16 glasova za i jednim suzdržanim glasom podržali prijedlog Proračuna Grada Petrinje za 2023.godinu vrijedan 57,6 milijuna eura. Gordana Pendelin, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu je kazala kako je Proračun napravljen u skladu s novim Zakonom o proračunu.

„Što se tiče strukturnog aspekta, pri izradi Proračuna smo preispitali primjenu proračunskih klasifikacija u skladu s Pravilnikom o proračunskom računovodstvu te napravili niz korekcija i poboljšanja, osobito po pitanju organizacijske i programske klasifikacije i izvora financiranja. Što se tiče suštinskog aspekta, taj dio je bio najzahtjevniji. Imajući u vidu nezahvalnu podlogu na temelju koje je Proračun planiran. Ovdje mislim na referentna razdoblja, Proračun se inače radi imajući u vidu prethodnu godinu i prvo polugodište ili prvi kvartal tekuće godine, a nama su ta razdoblja koja su nam trebala poslužiti kao osnova za planiranje, bila obilježena nizom rashoda vezanih za saniranje posljedica potresa, a ranija razdoblja uz nerealno visoko planiranih općih prihoda u ranijim razdobljima“, rekla je uvodno Pendelin.

Tako da su za iduću godinu realnije planirali prihode i jasno definirali izvore financiranja. „Ono što bih još htjela naglasiti, to je problem planiranja projekcija. Mi smo u projekcije morali uključiti sve obveze, odnosno izdatke koji nas očekuju u idućim godinama. Tako da te projekcije iz ove perspektive su izuzetno, rekla bih, malo vjerojatno da će se realizirati na način kako smo u projekcijama stavili. Tu su ogromne rate kredita, tu su uključeni svi manjkovi koje moramo uključiti u trogodišnje razdoblje za pokriće. Radi se o projekcijama, a na nama je da iznađemo način da te obveze, odnosno da im se struktura promjeni i da situacija u trenutku kada projekcije postanu proračun za 2024.godinu bude drugačija, odnosno povoljnija i samim time izgledna za realizaciju“, dodaje Pendelin.

Kako je i istaknula na Aktualnom satu Gradskog vijeća, iduće godine na naplatu stiže osam od devet kredita za što ćemo godišnje izdvajati i do 6,4 milijuna kuna.

Program rada Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje za 2023.godinu kratko je predstavio predsjednik tog Vijeća Hajrudin Kulašić koji je kazao kako je program isti, s tim da je napomenuo da je iduća godina za Vijeće izborna godina. U idućoj godini planiraju prihode i rashode u visini od 76600 kuna, a i tijekom iduće godine Vijeće planira održati svoje tradicionalne kulturne i druge manifestacije, kao što će obilježiti Dan neovisnosti te Dan državnosti Bosne i Hercegovine kao i Dan bijelih traka.

Program rada Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje za 2023.godinu predstavio je Nikola Janjanin, predsjednik ovog Vijeća. Janjanin je također istaknuo kako je njihov plan jedna konstanta te tako iduće godine planiraju prihode i rashode od 50 tisuća kuna.

Program rada Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja za 2023.godinu predstavila je Vesna Brebrić, ravnateljica ove ustanove. U idućoj godini planiraju prihode i rashode od 1,1 milijun eura. Hrvatski dom tako i tijekom iduće godine planira nastaviti sa svojom kazališnom, koncertom i filmskom sezonom. U idućoj godini u sklopu Hrvatskog doma s radom će početi Centar za ranu rehabilitaciju i podršku, kao što pokreću projekt „Centar za mlade Petrinja“ vrijedan gotovo 145 tisuća eura. Navedenim Centrom uvode se nove usluge usmjerene mladima i povećanju kvalitete života kroz organizirani provođenje slobodno vremena mladih (računalne radionice, STEM radionice, tonski studio i audio soba za snimanje demo snimki mladih glazbenih sastava, crtaonica s ateljeom i slično). Osim obnove zgrade Hrvatskog doma, planirana je obnova zgrade Galerije Krsto Hegedušić, za što će iz njihovog proračuna biti izdvojeno gotovo 400 tisuća eura. Na pitanje vijećnice Luce Gašpar Šako jesu li točne informacije da su iz zgrade Hrvatskog doma nestali radijatori, ravnateljica Brebrić je kazala kako nije upoznata s tom situacijom.

Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja iduće godine ima proračun od 242 tisuće eura. O njihovom Programu više je rekao Ante Mrgan, ravnatelj petrinjske Knjižnice. U našoj Knjižnici građani imaju na raspolaganju 17139 jedinica građe, a broj dostupne knjižne građe je znatno smanjen nakon potresa te je građanima nedostupno gotovo 30 tisuća jedinica građe. Kao i Hrvatski dom, pa tako i Gradska knjižnica, čekaju s nestrpljenjem preseljenje u njihove nove prostore koji bi se trebali nalaziti u nekadašnjoj Prvoj osnovnoj školi Petrinja.

Program rada za pedagošku godinu 2022./2023.Dječjeg vrtića Petrinjčica podnijela je v.d.ravnateljica Jasna Mikulić koja je između ostaloga istaknula kako je od 2020.do danas brojnih odgojnih skupina povećan za 10, a danas Vrtić ima više od 500 djece kao i više od 100 zaposlenika te imaju ukupno 28 odgojno obrazovnih skupina. Njihov Program za iduću godinu vrijedan je 2,5 milijuna eura. Vijećnica Luca Gašpar Šako je kazala kako je potrebno zaposliti još odgojiteljica, kao što je pitala zbog čega je Mikulić v.d.ravnateljica ukoliko je bio raspisan natječaj. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes je istaknula kako je u natječaju bilo određenih propusta u provedbi postupka, natječaj je poništen te će biti ponovno proveden postupak zbog proceduralnih grešaka u postupku javnog natječaja.

O Programu rada Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje za 2023.godinu i Programu rada Vatrogasne zajednice Grada Petrinje za 2023.godinu govorio je Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje. Za provođenje vatrogasne djelatnosti na području Grada Petrinje operativno djeluje Javna vatrogasna postrojba Grada Petrinje te 11 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Za rad Javne vatrogasne postrojbe iduće godine planiran je iznos od gotovo 489 tisuća eura. Vatrogasna zajednica našeg grada ima sveukupno 857 članova, od čega 146 operativnih, 111 izvršnih, 283 pričuvna, 103 aktivna, 164 člana mladeži i djece, 44 veterana te šest počasnih članova. Za rad Vatrogasne zajednice iduće godine planiran je iznos od 162 tisuće eura.

Program rada Javne ustanove Centar za šljivu i kesten za 2023.godinu predstavio je ravnatelj ove ustanove Josip Dolenec. Nakon predloženih amandmana, njihov proračun je sa 150 tisuća eura smanjen za 39 tisuća eura. Odbor za gospodarstvo i poljoprivredu nije dao pozitivno mišljenje za predloženi Program rada ove ustanove. Vijećnik Robert Groza je kazao kako aktualni ravnatelj odlazi u mirovinu, nakon toga dolazi njegov zamjenik. Ističe kako će Centar imati dva djelatnika, jednog ravnatelja i jednog djelatnika, dok su preostala dva djelatnika posuđena, dok Upravno vijeće ima pet članova što smatra da nema smisla. Vijećnica Ivana Roksa je još jednom apelirala da se što prije izradi revizija poslovanja ustanove, organizacijsko restrukturiranje ustanove te petogodišnji plan s ciljevima. Centar trenutno ima 16 verificiranih obrazovnih programa od strane resornog ministarstva te četiri programa koja se trenutno verificiraju.

Program rada Turističke zajednice Grada Petrinje za 2023.godinu predstavila je ravnateljica Kristina Suppe. U programu stoji kako Petrinja ima veliku šansu u razvoju turizma zahvaljujući projektima koji su pokrenuti u ovoj i prošloj godini kao što su FLIK – festival lončarstva i keramike te tematski put Camino Banovina. Na području Petrinje imamo 20 registriranih privatnih iznajmljivača koji imaju sveukupno 189 ležajeva. Od početka do 13.studenoga ove godine u Petrinju je bilo 1430 dolazaka te je ostvareno 8531 noćenje. U istom vremenskom razdoblju lani ostvareno je 760 dolazaka i 6594 noćenja. U idućoj godini planiraju ostvariti prihod od gotovo 376 tisuća eura. I iduće godine naša Turistička zajednica planira održati brojne tradicionalne manifestacije. Robert Groza je još jednom kazao kako nije ni mjesto ni vrijeme za postavljanje turističke signalizacije te da se ta sredstva mogu iskoristiti na drugi način. Vijećnik Daniel Jagić je predložio da Turistička raspiše jedan oblik javnog poziva kako bi se građani mogli uključiti sa svojim prijedlozima za unapređenje turizma u našem gradu, kao što je predložio da se u Turističko vijeće uključi jedan član iz Udruženja obrtnika i njihovog Ceha ugostitelja.

Plan rada trgovačkog društva Poslovne zone Petrinja za 2023.godinu predstavio je direktor ovog poduzeća Slaven Kadečka. Društvo trenutno zapošljava 11 djelatnika. Tvrtke Poslovne zone Petrinja upravljaju Ekološkim centrom Vrata Zrinske Gore, Centrom novog života, Gradskim kupalištem, Gradskim rukometnim stadionom, Zelenom kućom, igralištem u Češkom selu, Vidikovcem na Hrastovičkoj gori, Školskom sportskom dvoranom Osnovne škole Mate Lovraka, kao i poduzetničkom zonom Mošćenica-Poljana. Iduće godine planiraju prihode od 538 tisuća eura. Kadečka je ujedno predstavio i Program upravljanja i održavanja gradske imovine kojima upravljaju Poslovne zone.

Plan rada Javne ustanove PETRA-Petrinjska razvojna agencija za 2023.godinu predstavila je Katarina Ivančić, ravnateljica ove ustanove. Njihov proračun je težak 512 tisuća eura. I oni trenutno zapošljavaju 11 djelatnika. Vijećnica Ljiljana Sigur je predložila da se udruge iz segmenta kulture oslobode plaćanja pisanja projekata i naknada PETRI, obzirom se PETRA financira iz gradskog proračuna, a brojne udruge nemaju vremena za pisanje projekata, pretežno imaju stariju populaciju, pretežno nisu informatički pismeni, stoga apelira da PETRA te svoje usluge za kulturne udruge radi besplatno.

Na samom kraju rasprave o Proračunu, vijećnici su sumirali svoje amandmane, a o istima su više rekli vijećnici Svjetlana Lazić i Robert Groza. „Pa ću ja ovdje navesti amandman povećanja sredstava za Centar za žene Adela u iznosu od ukupno 7000 eura. Ono što sam napomenula i u raspravi, predloženi amandman je prihvaćen i molim da se taj amandman uvrsti u prijedlog Proračuna za 2023.“, rekla je Lazić. „Ponavljamo tri amandmana koja su prošla. Prvi amandman 45 tisuća eura sa stavke školske prehrane prebacujemo na tri nove stavke, prva je 22500 eura na stipendije za studente za prvu godinu, 7500 eura udrugama za rad s djecom i mladima, 15 tisuća eura za Gradsko društvo Crvenog križa. Drugi amandman, 30 tisuća eura sa pozicije Centra za šljivu i kesten ide za jednokratnu pomoć umirovljenicima 24 tisuće eura i šest tisuća eura za jednokratne pomoći djeci s teškoćama u razvoju. Treći amandman, 9 tisuća eura s pozicije za naknade za Upravno vijeće Centra za šljivu i kesten se prebacuje na Petrinjski sportski savez“, pojasnio je Groza.

U konačnici, prijedlog Proračuna Grada Petrinje za 2023.godinu s projekcijama za 2024.i 2025.godinu podržalo je 16 vijećnika, dok je jedna vijećnica bila suzdržana.

Vijećnici su potom raspravljali o prijedlogu Odluke o izvršenju Proračuna Grada Petrinje za 2023.godinu prilikom čega je pročelnica Pendelin još jednom ponovila kako Grad u ovom trenutku nije u mogućnosti pristupiti novim zaduživanjima.

„Člankom 18.zakona je propisano da predstavničko tijelo uz Proračun donosi i Odluku o izvršavanju Proračuna kojim se uređuju prihodi i primici, rashodi i izdaci Proračuna, njihovo ostvarivanje i izvršavanje, opseg zaduživanja, jamstva jedinice lokalne samouprave, upravljanje financijskom i nefinancijskom imovinom, prava i obveze korisnika proračunskih sredstava, pojedine ovlasti gradonačelnika u izvršavanju proračuna, ispunjavanje obaveza te druga pitanja za izvršavanje proračuna, pa je donošenje takve odluke predloženo“, rekla je Pendelin.

Navedeni prijedlog Odluke je podržan sa 16 za i jednim suzdržanim glasom. Na kraju, vijećnici su raspravljali o prijedlog Odluke o donošenju višegodišnjeg plana uravnoteženja Proračuna Grada Petrinje.

„Pred vama je još dokument kojeg prvi put definira novi Zakon o proračunu kao višegodišnji plan uravnoteženja proračuna kojeg je jedinica lokalne samouprave dužna donijeti u slučaju kada utvrđeni manjak nije u mogućnosti pokriti u jednoj proračunskoj godini, što mi svakako nismo. Stoga smo pristupili izradi ovog višegodišnjeg plana koji se sastoji od analize i ocjena postojećeg stanja, popisa mjera, akcijskog plana za provedbu navedenih mjera i temeljem ovog višegodišnjeg plana su i procjene manjkova uključene u projekcije proračuna koje smo ranije spominjali“, istaknula je Pendelin te dodaje kako će 2023.godinu posvetiti detaljnoj analizi financiranja.

U konačnici je i ovaj prijedlog Odluke usvojen sa 16 glasova za te jednim suzdržanim glasom.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X