Izbornik
adkonnaslov

„Advent koncert“ sopranistice Arijane Gigliani Philipp i Zagreb klezmer trija

PETRINJA – U nadolazećem blagdanskom ozračju, „Advent koncert“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, u crkvi sv. Lovre održali su ovog ponedjeljka sopranistica Arijana Gigliani Philipp i Zagreb klezmer trio.

Sopranisticu Arijanu Gigliani Philipp petrinjska publika već dobro pozna. U našem gradu nastupala je dosad četiri puta, pa se šali kako je ovdje već „domaća“. Zadnji put je to bilo lani, kada je uz klavirsku pratnju Ivana Batoša, s kolegom tenorom Miljenkom Đuranom, izvela program sastavljen od popularnih arija iz poznatih opera (Puccinieve „Tosce“, Zajčevog „Nikole Šubića Zrinjskog“, Gotovčeva „Ere s onoga svijeta“, Dvořákove „Rusalke“ i dr.). Ovaj put, u Petrinju je stigla s drugom ekipom glazbenika i s drukčijim repertoarom.

„Jako lijep repertoar smo pripremili – tradicionalne hrvatske adventske i božićne pjesme i nešto malo stranih. Ovaj put sam u društvu džentlmena koji čine Zagreb klezmer trio – Mario Igrec je na gitari, Bruno Philipp na klarinetu i Dinko Stipaničev na kontrabasu“, kazala je Gigliani Philipp.

Uz vokalni dio, izvođači su predstavili i instrumentalni klezmer melos s kojim su zadobili naklonost publike zadnjih godina. O Zagreb klezmer triju, osnovanom 2018. godine, više nam je otkrio njegov član, gitarist Mario Igrec:

„Mi postojimo već više godina. Sviramo, kao što sama riječ kaže, nekakve uglavnom židovske ili neke druge etno stvari, što makedonske, rumunjske, bugarske, što naše domaće, ali i vlastite kompozicije. Danas ćemo odsvirati i neke evergreene poput Berlinove „White Christmas“koju će nam otpjevati naša Arijana“, rekao je Igrec.

Klezmer je tradicionalna glazba istočnoeuropskih Aškenaza, koju su židovski useljenici u SAD donijeli krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prepoznatljiva je po karakterističnim izražajnim melodijama, nalik ljudskom glasu i velikom rasponu snažnih emocija – od sreće i ushićenosti do melankolije i tuge. Svoju boju duguje ponajviše klarinetu, dominantnom po dočaravanju efekata jecaja, mrmljanja, plakanja i smijeha. Iako je ovaj žanr ponovno populariziran u svijetu 70-ih godina prošlog stoljeća, šira ga je hrvatska publika počela „otkrivati“ tek u novije vrijeme, zahvaljujući i Zagreb klezmer triju.

„To je glazba koja je zapravo vrlo prijemčiva za svako uho. Ima dozu egzotike, a opet bliska je ovim prostorima. Napokon, sevdah je nastao iz sefardske židovske glazbe, a sevdah je „domaći“ na Balkanu, da tako kažem. U klezmeru ima veselih pjesama, ima tužnih – jednostavno, ima u njemu nešto zanimljivo, a opet malo drukčije“, kazao je Igrec.

Publika je na ovom koncertu imala priliku poslušati zaista raznolik repertoar – od tradicionalnih hrvatskih napjeva poput „U to vrijeme godišta“, „Kyrie Eleison“, „Veselje ti navješćujem“ i „Narodi nam se“, preko tradicionalnih klezmera poput „Nigun“, „Mazel Tov“, „Ka ribon/Odessa bulgarish“ pa do Gruberove „Tihe noći“ ili pak modernije, Berlinove skladbe „White Christmas“.

Posebno emotivno, sopranistica Arijana Gigliani Philipp izvela je Gomezovu „Ave Maria“.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X