Izbornik
medijskapismenostprosinac19go

Aktivan prosinac u sklopu projekta „Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja“

SISAK – Susreti u sklopu projekta Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja,  koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije, provodi se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije, a u završnoj fazi projektnih aktivnosti mnogi susreti odvijali su se na području Hrvatske Dubice i Komareva.

„U Hrvatskoj Dubici u Dubičkom udruženju žena uključili su se i roditelji, odnosno odrasle osobe jer je uočeno tijekom provođenja projekta da je u značajnoj mjeri potrebno raditi i s odraslim osobama“, pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

„U mnogim suvremenim obiteljima toplina doma i obiteljska bliskost negdje su se izgubili. Djeca i mladi puno slobodnog vremena provode za raznim ekranima i u virtualnom svijetu. Sve to dovodi do manjka komunikacije i međusobnog otuđenja, A nedostaje zajedničkih aktivnosti i blagdanskih priprema. Ponašanje djece i mladih u značajnoj mjeri ovisi o tome koja i kakva ponašanja vide od svojih roditelja i drugih odraslih osoba iz svog okruženja. Stoga je razvoj znanja i vještina medijske pismenost važna za sve generacije“, pojasnila je Poredoš Lavor.

Prilikom susreta s učenicima razredne nastave u Osnovnim školama u Komarevu i Hrvatskoj Dubici dr. sc. Daša Poredoš Lavor i Kristina Grdić, mag.ing.tech.graph.s učenicima su čitale razne blagdanske priče (Ivan i medvjedić, Neskromne želje, Priča o malom češeru i sl.) i uočile kako niti jedan učenik kada je bilo razgovarano o željama nije poželio niti mobitel, niti tablet, niti neki drugi uređaj koji bi ih povezivao s virtualnim svijetom, već su želje bile jednostavne i dječje: nešto slatkiša, lutka, plišanci, role, lopte, bicikl, romobil, knjige i sl. Navedeno je potvrdilo da kada se s učenicima radi na razvoju kritičkog mišljenja i poticanju promišljanja o zdravim životnim vrijednostima i navikama – oni to prihvaćaju i odmiču se o odvisnosti i ropstva suvremenog društva kao što su razni ekrani i virtualni svijet.

Na susretima uz čitanje priča, gledan je film Stoliću prostri se, rješavane su razne vesele mozgalice, a bili su podijeljeni i blagdanski poklončići.

Na susreta za odrasle Poredoš Lavor dala je i nekoliko preporuka kako se ublažiti blagdanski stres:

  • Budite jednostavni, opušteni i uživajte u čaroliji blagdanskih dana
  • Svedite svoja očekivanja od blagdana na realnu mjeru
  • Ne trudite se promijeniti ono na što ne možete utjecati
  • Na društvenim skupovima i proslavama izbjegavajte priče o problemima, spremite mobitel, unesite opuštenost i humor u razgovor
  • Poklonite sami sebi nešto što ste zaista zaslužili
  • Izbjegavajte ekrane svih vrsta, izbjegavajte alkohol i aktivirajte svoje tijelo, jer pasivnim sjedenjem u kući (s mobitelom u ruci) pojačavate apatiju
  • Nemojte koristiti pirotehnička sredstva i mislite na druga živa pića koja su s nama u suživotu

Partneri na projektu Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja su Grad Sisak, Knjižnica i čitaonica Kutina, Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Osnovna škola Komarevo. Partneri iz redova medijske podrške u zajednici su Petrinji radio i Portal 53, te Radio Sisak i Sisak.portal.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X