Izbornik
brankobacicpetrinja24012023

Branko Bačić iz Petrinje: „Nema čarobnog štapića, jednostavnog rješenja, potrebno je jako puno posla, dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu“

PETRINJA – Novi potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić svega nekoliko dana nakon njegova imenovanja, posjetio je Petrinju. Na samom početku u Vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji održao je sastanak sa županom Ivanom Celjakom kao i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te novim ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlićem.

Nakon sastanka održana je sjednica Stožera civilne zaštite vezano za otklanjanje posljedica potresa na području naše Sisačko-moslavačke županije. Bačić ističe kako je odlučio posjetiti Banovinu kako bi se upoznao sa stanjem obnove.

„Kako je ovo moja prva nazočnost na Stožeru, upoznao sam sve s planom aktivnosti mog Ministarstva na ubrzanju obnove. Prije svega, naznačio sam koji su to prioriteti našeg Ministarstva, a koji su usmjereni na ubrzanje cjelokupnog procesa obnove. Ono što sam rekao u Hrvatskom saboru i na sjednici Vlade, naznačio sam tri prioriteta Ministarstva. Prvi je, kao što znate, Republika Hrvatska je iz sredstava Fonda solidarnosti dobila i osigurano je za proces obnove iznos od 1,3 milijarde eura. Od toga, 683 milijuna eura za područja zagrebačkog potresa i 319 milijuna eura za područje petrinjskog potresa. Ta sredstva namijenjena su za obnovu javne infrastrukture, komunalne i prometne infrastrukture i za obnovu javnih zgrada“, kazao je uvodno Bačić.

Navedena sredstva su dužni utrošiti i realizirati do 30.lipnja ove godine, stoga je pozvao sve kolege i suradnike da ubrzaju proces iskorištavanja navedenih financijskih sredstava. „Drugi prioritet, obzirom na rokove realizacije koje smo si postavili jest zbrinjavanje svih naših sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama, odnosno u kontejnerima. Plan je da, danas ćemo poslati poruku iz Petrinje, da do iduće zime, do 1.studenoga, za sve njih, osiguramo prikladan smještaj. I taj prikladan smještaj smo razvrstali u sedam oblika stambenog zbrinjavanja i obvezat ćemo se i mi kao Ministarstvo, a i županija i gradovi te općine, da u idućih 10-tak ili 15-tak dana napravimo plan stambenog zbrinjavanja“, rekao je Bačić.

Upravo će navedeni plan stambenog zbrinjavanja biti predstavljen na nekoj od sljedećih sjednica Vlade, kao i sa točnim rokovima. „Da bi ovo što sam vam sada kratko izložio mogli realizirati, Ministarstvo je izradilo novi Zakon o obnovi. Taj će novi Zakon tijekom dana biti upućen u e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću tako da će već tijekom večeri i idućih sedam dana taj Zakon biti dostupan svoj zainteresiranoj javnosti i svima koji sudjeluju u procesu obnove. Najava je bila da ćemo mijenjati Zakon, ali kako zakon mijenja i rekonstruira model obnove, kako dolazi do objedinjavanja svih nositelja procesa obnove u okviru Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, to jest s jedne strane Fonda za obnovu i s druge strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u okviru Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kako smanjujemo broj sudionika u procesu obnove, kako snažno smanjujemo dokumentaciju potrebnu za provedbu same obnove, teško je bilo ulaziti u izmijene i dopune zakona, onda bi takva izmjena bila nepregledna. Kako bi taj Zakon bio pregledniji, jasniji, dostupniji, efikasniji u provedbi, napravili smo novi Zakon“, pojasnio je Bačić.

Ističe kako im je cilj da u hitnoj proceduri taj Zakon bude najkasnije 15.veljače raspravljen u Hrvatskom saboru, a onda i usvojen. „Pozvao sam i rekao sam na Stožeru, nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja, za to je potrebno jako puno posla, jako puno dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu. I od nas u središnjim tijelima vlasti, u županiji, gradovima i općinama, ali i svih projektanata, svih izvođača. Ja pozivam sve na nužnu dozu ozbiljnosti u ovom poslu. Obveza je države da u ovoj godini riješi izazove koji su doista nužni za brže i efikasnije rješavanje“, kazao je Bačić.

Na pitanje novinara, obzirom je Bačić treći ministar graditeljstva nakon potresa koji govori da će obnova biti brža, zbog čega vjeruje da će upravo on nešto promijeniti, obnovu ubrzati i kako može uvjeriti ljude da uistinu dolazi do promjena.

„Da ne vjerujem ne bih se ni uhvatio ovog posla. Imam određenog iskustva na dijelu koji se odnosi na graditeljstvo i prostorno uređenje i upravljanje imovinom. Dobro sam se upoznao sa trenutnim stanjem obnove i iz tog razloga sam predložio zakonodavni okvir koji će omogućiti ubrzanje obnove. Rekao sam da ćemo značajno smanjiti procedure. Kada se pobroje ti koraci koje ćemo mi smanjiti, to je za 40 posto u odnosu na postojeće procedure i potrebnu dokumentaciju. Napravit ćemo plan koji će i vama i meni i svim mojim suradnicima biti okvir kojeg ćemo moći pratiti. Iz plana koji će vam biti dostavljen, moći će se na dnevnoj razini kontrolirati taj plan kojeg ćemo napraviti. On je iznimno zahtjevan i toga sam svjestan da neće biti jednostavno“, odgovorio je Bačić te dodaje kako će prvotno predstaviti plan zbrinjavanja više od 4500 sugrađana koji žive u kontejnerima.

Na pitanje je li realno da će do kraja lipnja ove godine uspjeti utrošiti sva dodijeljena sredstva iz Fonda solidarnosti, Bačić je odgovorio : „Ne mogu sada obećati da ćemo doista, obzirom na stanje s današnjim danom koji govori da je utrošeno 370 milijuna eura, da nam je još potrebno utrošiti 630 milijuna eura, da je 630 milijuna eura dva Pelješka mosta i da ta dva Pelješka mosta moramo utrošiti u 23 tjedna, to je ogroman posao i ogroman izazov, ali ćemo ići projekt po projekt. Tim će pratiti sve projekte koji su potpisani kako bismo mogli zajedno sa čelnicima središnjih državnih tijela, sa krajnjim korisnicima, redovito pratiti, da li je taj ugovor potpisan,i treba tu biti iskren, potpisano je više ugovora, vrijednost tih ugovora je viša nego 630 milijuna eura koje treba potrošiti. Kada bismo značajan dio tih ugovora realizirali, onda bismo mogli doista utrošiti 1,3 milijarde eura. To ćemo na dnevnoj razini pratiti. Postavit ćemo u Ministarstvu jedan brojčanik i znati ćemo u svakom trenutku koliko je novca potrošeno i onda reagirati prema kolegama ministrima i svima koji su u taj posao uključeni da punu i najveću pozornost u ovom trenutku daju onim projektima koji su iz njegove nadležnosti, a koji su oslonjeni na financiranje iz Fonda solidarnosti“, odgovorio je Bačić te poručuje kako će učiniti sve da se niti jedan euro ne vrati u europski proračun.

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite koji se odnosi na otklanjanje posljedica potresa, Bačić je sa suradnicima obišao kontejnersko naselje na Sajmištu u Petrinji, kao što je obišao tri novo-završene kuće, jednu u Brestu i dvije u Lušćanima.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X