petrinjazrak

Donesena Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Odluka je donesena obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti koronavirusa, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti.

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka ne odnosi se na promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja; dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za : pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe; izvješćivanje javnosti; stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb; iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština; putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće; žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti koronavirusa.

Prilikom ulaska i izlaska iz  jednog u drugi grad, građani se moraju pridržavati socijalnog distanciranja, ne zadržavanja na javnim površinama kao što moraju posjedovati valjanu propusnicu.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju : odgovorne osobe u pravnoj osobi (pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe; izvješćivanje javnosti;; putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće; žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti koronavirusa), izabrani liječnik obiteljske medicine izdaje propusnice za : stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb; nadležni stožeri civilne zaštite izdaju propusnice za : iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X