proracun20go

Grad u idućoj godini planira Proračun „težak“ 420 milijuna kuna

PETRINJA – U Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave predstavljen je Prijedlog Proračuna Grada Petrinje za 2020.godinu koji će biti težak nešto malo više od 420 milijuna kuna. Prijedlog Proračuna je predstavila Ivana Kordić, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

„Prijedlog Proračuna Grada Petrinje za 2020.godinu je na razini 420.264.073,00 kune. Svaki proračun se sa projekcijom za sljedeće dvije godine, 2021.i 2022.godinu. Oni su na razini 324.213.873,00 i 2022.godine 308.727.622,00 kune“, rekla je uvodno Kordić te dodaje kako je u Proračunu važan Plan razvojnih programa.

„Gdje se iz Plana razvojnih programa vidi da su razvojni programi Grada Petrinje za razdoblje od 2020.do 2022.godine, u 2020.godini 305.919.410,00 kuna. To su programi koje Grad Petrinja planira provoditi. To su razni kapitalni programi“, kazala je Kordić.

U idućoj godini tako su prihodi i primici planirani u visini od 131 milijun kuna, vlastiti prihodi proračunskih korisnika 2,4 milijuna kuna, prihodi poslovne namjene 17 milijuna kuna, pomoći gradu (sredstva iz EU i nadležnih ministarstava ) u visini od 190 milijuna kuna.

„Što se tiče upravnih odjela, Ured gradonačelnika je na 4,5 milijuna kuna, Stručna služba grada  5,3 milijuna kuna, Upravni odjel za EU fondove 2,1 milijun kuna, Upravni odjel za lokalnu samoupravu 8,3 milijuna kuna, Upravni odjel za financije,  proračun i naplatu potraživanja 6,6 milijuna kuna, Upravni odjel za društvene djelatnosti 64,5 milijuna kuna, unutar kojeg se nalaze i ustanove u vlasništvu Grada Petrinje. Upravni odjel za komunalne djelatnosti 179 milijuna kuna, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu 35,5 milijuna kuna, te Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine 113 milijuna kuna“, otkrila je Kordić.

Kada se Proračunu Grada dodaju još i proračuni Privrede i Komunalca, dolazi se do iznosa od 623 milijuna kuna. Direktor petrinjskog poduzeća Privreda Zoran Zechner je istaknuo kako je proračun Privrede za iduću godinu jer razvojan i investicijski.

„Ono što nam slijedi u osnovnoj djelatnosti to je usklađenje sa Zakonom o vodnim uslugama gdje ćemo mi preuzeti vodovode iz okruženja na uslužnom području Petrinja, Lekenik, Glina, Topusko, Gvozd, Dvor i Hrvatska Kostajnica. S time će u osnovnoj djelatnosti red veličine biti 30-tak milijuna kuna. Nastavljajući drugu investicijsku grupu, očekujemo završetak na mreži Aglomeracije i nastavak radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, isto u sklopu Aglomeracije, te imamo još vlastitih projekata vezano uz redovni plan“, otkrio je Zechner.

Miodrag Čavić iz petrinjske Privrede je istaknuo kako u sufinanciranju njihovih projekata sa najvećim postotkom od 73 posto sudjeluju brojni EU fondovi i državna sredstva. „Samo kao rekapitulacija, od 2016.godine kada je krenula Aglomeracija uz neke druge projekte, pa sa našim planovima do 2022.godine, vrijednost investicijskih projekata će biti oko 470 milijuna kuna, sa PDV-om skoro 600 milijuna kuna. Od toga je realizirano više od 280 milijuna kuna, i planovi za realizaciju 2020.-2022.su po 185 milijuna kuna. Jedan od projekata je i vodovod Hrastovica-Taborište-Budičina, on je u izvedbi, vrijedan je 25 milijuna kuna. Tu je i Brest-Mala Gorica u pripremi za sljedeću godinu i imamo skoro 40 milijuna kuna na glavnim dobavnim cijevima za koje imamo dozvole, sve kompletirano i koje bi trebali aplicirati sa Hrvatskim vodama za sljedeće razdoblje“, rekao je Čavić.

Direktor petrinjskog poduzeća Komunalac Vlado Lovreković je istaknuo kako iduće godine planiraju prihode od 20 milijuna kuna iz redovitih djelatnosti, ali planiraju ostvariti i prihode od pet milijuna kuna od ostalih djelatnosti.

„Od nekih značajnijih investicija navest ću samo u prosincu ove godine se planira natječaj za višeenergetsku obnovu višestambenih zgrada. Mi imamo spremnih pet zgrada za energetsku obnovu, a do sada smo uspjeli skupiti sigurnih potpisa od stanara za dvije zgrade. U djelatnosti gospodarenja otpadom isto tako smo oprezni zato što ta investicija ovisi o natječaju koji je već nekoliko godina obećavan, a sada skoro sa velikom sigurnošću možemo pretpostaviti da će u siječnju biti raspisani natječaji Fonda za zaštitu okoliša za opremu i vozila u djelatnosti gospodarenja otpadom. Poznato je da ćemo mi iduće godine svoj otpad voziti u Sisak pa se tu potrebno opremiti, imamo potrebu da se javimo na natječaj vrijedna 10-tak milijuna kuna, a Fond sufinancira to sa 80 posto“, rekao je Lovreković.

Proračun je u prisutnosti svoje zamjenice dr.Viktorije Kaleb, predstavio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Sam proračun, kada pogledamo sve što smo kroz zadnjih nekoliko godina nastojali prije svega da nije onaj stereotipni proračun koji je jedna čista konfekcija u kojoj smo imali stavke, za koje ustvari nije ni trebalo puno razmišljati jer si imao proračun do 70 milijuna kuna. I sa tih 70 milijuna kuna, sa transferima koje smo koliko toliko redovno plaćali je bio samo jedan mali financijski sadržaj i okvir za postojeće proračunske korisnike koji su se na to malo novaca naslonili i trošili“, rekao je uvodno Dumbović.

Ističe kako je petrinjski Proračun sada postao europski Proračun. „Proračun je sada dignut na 420 milijuna kuna, koji je šest puta veći od svih dosadašnjih proračuna. Sama realizacija kroz sve ove ostale projekte daje mi do znanja na jednu vrstu optimizma s kojim možemo biti zadovoljni, a to je da kroz komunalnu, gospodarsku, socijalnu i društvenu infrastrukturu radimo nadgradnju i standard građana Petrinje. TO je sam cilj i bit Intervencijskog plana koji je u svom planu imao i taj akcijski plan gdje su se mnoge udruge, mnoge inicijative, mjesni odbori, tvrtke, OPG-i, poduzetnici uključili i došli do njega. Danas je Petrinja sigurno najveće gradilište u ovom dijelu Hrvatske jer povlačimo ogromna sredstva i to nam nitko ne može uzeti“, istaknuo je Dumbović te je također podsjetio kako se upravo iz brojnih EU fondova sufinanciraju i plaće kako zaposlenika u Gradskoj upravi, tako i zaposlenika u pojedinim petrinjskim gradskim tvrtkama.

Dodat ćemo na kraju kako je Prijedlog Proračuna Grada Petrinje za 2020.godinu dostupan i na web stranicama Grada Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X