Izbornik
skuphrastkud2020

KUD „Hrastovička gora“ o uspješnoj 2019.godini, 35 proba, 21 nastup, brojni realizirani projekti

HRASTOVICA – U Narodnom domu „Stjepan Radić“ u Hrastovici održana je godišnja skupština Kulturno-umjetničkog društva „Hrastovička gora“ iz Hrastovice na kojoj su izabrana radna tijela, te je usvojen Poslovnik o radu Skupštine, a predsjednica KUD-a Ljiljana Sigur je izvijestila članove o radu u protekloj 2019.godini.

„Prošle godine održano je 35 proba, realiziran je 21 nastup, što je tri više nego 2018.godine, a šest više nego 2017.godine. Nekoliko nastupa je odgođeno iz opravdanih razloga. Proteklu godinu smatram uspješnom, s obzirom na sve usputne poteškoće, problem s tamburašima te usklađivanje vremena s poslom ili školom. S probama smo krenuli krajem veljače, nakon dvomjesečne stanke“, podsjetila je Sigur te nabrojala sva događanja na kojima su nastupili tijekom 2019.godine.

„Uz brojne probe i nastupe u protekloj smo godini aplicirali na natječaje od kojih su nam svi odobreni. U Gradu Petrinji za organizaciju Bartolova, Seoske olimpijade, Etno izložbe, materijalne troškove i putovanja na nastupe, kupili smo dukate za sve članice KUD-a, to je 150 komada, sašiveni su novi lajbeki za muške članove, kupljene su nove muške cipele, kraljuže smo jedino isfinancirali sami, kupljeno je 10-tak starinskih predmeta za etno zbirku. Aplicirali smo i na natječaj Sisačko-moslavačke županije za snimanje daljnje matrice koja bi nam pomogla u realizaciji proba, neovisnih o tamburašima, te za izdavanje pjesmarice koja je također u realizaciji i pri kraju i kompletan popravak pet tambura koje su bile u jako lošem stanju. Zatim smo aplicirali na natječaj Zajednice udruga u kulturi za sufinanciranje matrice i za još ostatak notnih zapisa i možemo se pohvaliti da ukupno do danas je isfinancirano 42 notna zapisa i 42 matrice“, rekla je Sigur.

Podsjetila je kako su tijekom 2019.godine roditelji dječje skupine svojevoljno ispisali djecu iz dječje skupine te osnovali novi KUD, stoga su im poželjeli sretan i uspješan rad. Naglašava kako time njihov rad nije narušen jer mladih imaju, a na privlačenju još većeg broja mladih u njihov rad, radit će i tijekom ove godine. Ističe kako bi bilo dobro angažirati stručnog voditelja odrasle i tamburaške skupine, no nažalost financijskih sredstava za to nemaju.

„No ja bih ovom prilikom pohvalila sve članove KUD-a, zahvalila se za sav njihov napor, razumijevanje i odricanje koje su uložili u protekloj godini, a za boljitak našeg djelovanja. Dosta smo radili, vježbali, silno se trudili, nekada se ljutili, ali ipak nismo odustajali, a pritom smo se često dobro i zabavili. Ovom prigodom se želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli na bilo koji način“, dodala je Sigur.

Potom je jednoglasno usvojeno i financijsko izvješće KUD-a za 2019.godinu, kao što je svoje izvješće podnio i Nadzorni odbor, a u Upravni odbor KUD-a izabran je Mato Caban umjesto Marte Grbešić.

Govoreći o planu rada za 2020.godinu Sigur je najavila radionice, promociju pjesmarice, kao i nastupe na brojnim manifestacijama, ali je posebno istaknula nastup koji ih očekuje u mjesecu lipnju ove godine.

„Zatim imamo jedan veliki događaj za kojeg se pripremamo već nekoliko mjeseci i nadamo se da će sve teći po planu, a to je od 23.do 26.lipnja odlazak u Vatikan. Cilj je postavljanje izložbe braniteljskih radova, a to radimo u partnerstvu sa Kulturnom športskom braniteljskom udrugom iz Zagreba. Cilj je da se vidi da branitelji u svoje slobodno vrijeme se bave korisnim poslovima u terapeutske svrhe. Bit će postavljena izložba svih tih radova i mi bi trebali pjevati tri pjesme pred Papa Franjom što je za nas jedan veliki i važan događaj. Normalno da su tu uvijek problem financije, ali se nadam da ćemo to riješiti do samog polaska“, najavila je Sigur.

Ujedno je najavila kako će i u ovoj godini aplicirati na brojne natječaje. U konačnici su program rada i financijski plan za 2020.godinu jednoglasno usvojeni. Nakon pozdravnih riječi gostiju, prigodnim riječima obratio se i župnik Župe Svetog Bartola u Hrastovici Dragan Grizelj koji je KUD, ali i Narodni dom „Stjepan Radić“ darivao svečanom zastavom Grada Petrinje, a Sigur je istaknula kako ih je trajni đakon Vjekoslav Uvalić darivao sa raspelom koje će biti postavljeno u Narodnom domu u Hrastovici.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X