npb19go

Neuropsihijatrijska bolnica dr.Ivan Barbot Popovača proslavila 85.rođendan

POPOVAČA – Neuropsihijatrijska bolnica dr.Ivan Barbot Popovača obilježila je 85 godine postojanja. Ravnateljica ove bolnice prim.dr.Marina Kovač je istaknula kako je Neuropsihijatrijska bolnica dr.Ivan Barbot Popovača važan subjekt u sustavu zdravstva.

„Zbrinjavamo pacijente od ruba zagrebačkog prstena do istočne granice, dakle do Vukovara. Mi smo što se tiče forenzike najveća i najznačajnija ustanova za zbrinjavanje neubrojivih pacijenata. Ponosni smo jer imamo veliku tradiciju i u liječenju hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata, članove njihovih obitelji. Liječimo psihogerijatrijske pacijente, palijativne, liječimo djecu kroz našu polikliniku za dječju i adolescentnu psihijatriju. Jedan zaista širok dijapazon, a da ne govorim o internističkoj, neurološkoj, radiološkoj poliklinici svima dobro znanoj, jer veliki broj pacijenata, ne samo iz Popovače, nego iz cijele županije i susjednih županija, dolazi ovdje i obavlja različite dijagnostičke pretrage i postupke“, rekla je Kovač.

Obilježavanje 85.obljetnice postojanja ove bolnice održano je pod nazivom „Bolnica bez ograda“. „Od 1934.godine do danas nikada ova bolnica nije imala nikakve ograde koje bi je dijelile od vanjskog svijeta. Mi smo poručili, tad smo poručili u doba Barbota, i danas poručujemo, mi smo otvorena bolnica za sve one ljude koji trebaju našu pomoć, mi smo otvoreni što se tiče njihovih ljudskih prava, dostojanstva, poštovanja prema svakom pacijentu i to je ono zašto mislimo da treba naglašavati da smo bolnica bez ograde“, dodaje Kovač.

Roman Rosavec, zamjenik sisačko-moslavačkog župana i na ovoj svečanosti izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora, je naglasio kako je ova bolnica danas respektabilna zdravstvena ustanova.

„Koja ima mogućnost pružiti zdravstvenu zaštitu kako za stanovnike s područja Popovače, Sisačko-moslavačke županije, ali i šire. Velika je to bit za Grad Popovaču, ali i za Sisačko-moslavačku županiju jer u današnjim uvjetima koji su otežani u zdravstvu, u ovoj ustanovi se ipak puno stvari događa, nešto se radi, nadograđuje i ona se i dalje uspješno razvija“, ističe Rosavec

Izaslanica ministra zdravstva Marija Kupem je kazala kako imaju odličnu suradnju sa Neuropsihijatrijskom bolnicom u Popovači. „Ima jako malo prigovora na nju, promptno radi, kada ima neki problem ona hoće pomoći, vidi se da je uigrana i da je dobar timski igrač ovdje koji prihvaća, voljan je, vrlo je čovječna, ljudska, što se papirologije tiče, dosta radimo s papirima, uvijek sve štima s Popovačom. Lijepo je s njom surađivati“, rekla je Kupem.

Na svečanosti je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako Grad Petrinja usko surađuje s ovom bolnicom, kao i sa ravnateljicom prim.dr.Marinom Kovač koja je imenovana za koordinatoricu zdravstvenih projekata u Petrinji. „Brojni su zajednički projekti i akcije, a partnerstvo se nekako najviše vidi kroz našu Petrinjsku kuću zdravlja i brojne aktivnosti u njoj. Čestitam ovoj Bolnici 85 godina postojanja te se zahvaljujem svima na dobroj dosadašnjoj suradnji. Vjerujem kako ćemo tu uspješnu suradnju nastaviti i u budućnosti“, rekao je Dumbović.

U sklopu obilježavanja 85.obljetnice postojanja ove bolnice, uručene su zahvalnice i priznanja, a o povijesti bolnice prikazan je i dokumentarni film „Bolnica bez ograda“.

Foto: SMŽ

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X