stozersmz19032020

Održana zajednička sjednica Stožera civilne zaštite županije i gradova te općina

SISAK – Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zajedno sa svojim zamjenikom, načelnikom Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Romanom Rosavcem, održao je u Sisku sjednicu Stožera sa Stožerima civilne zaštite Gradova i Općina. Na sjednici je bio i Stožer za krizna stanja naše županije, kazao je na početku župan Žinić.

„Želim izvijestiti našu javnost i kompletno stanovništvo naše županije da ovog trenutka možemo biti sretni što imamo svega tri osobe koje imaju pozitivan nalaz na koronavirus. Imamo stotinjak osoba u samoizolaciji koji uglavnom poštuju mjere koje su propisane, one mjere gdje ne smiju izlaziti, gdje nemaju kontakta s ostalim osobama. Danas smo ovdje načelnicima Stožera, ali i kompletno svima, iznijeli i onu odluku koja je stupila noćas u 24 sata na snagu, Odluku o zabrani rada određenih ustanova, određenih ugostiteljskih objekata“, istaknuo je Žinić, te je pozvao sve da poštuju ovu odluku, dok će za izvršenje iste biti nadležni Stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave koji će voditi brigu o tome da se odluka Vlade ispoštuje u cijeloj županiji onako kako je propisana.

„Preporuka je, a mi smo već u županiji pokrenuli tu preporuku, da smanjimo broj djelatnika u našim službama na 50 posto i u svim ustanovama koje su u vlasništvu naše županije. Nema potrebe da 100 posto svi dolaze na posao, tako da će 50 posto ljudi koristiti godišnje odmore, slobodne dane i ostale mogućnosti kako bi smanjili prijenos. Svakako ono što je vrlo bitno istaknuti da i mi svi poštujemo mjere opreza da u zatvorenim prostorima ti kontakti ne budu duže od 15 minuta, na udaljenosti od dva metra, na otvorenim prostorima to ograničenje je jedan metar“, dodaje Žinić, te poziva sve one koji su dobili naputak da moraju biti u samoizolaciji 14 dana da se iste i pridržavaju kako ne bi došlo do potencijalnog širenja koronavirusa.

„Želim ovdje pohvaliti rad našeg Stožera, zahvaliti na suradnji svim Stožerima civilne zaštite naših jedinica lokalne samouprave, doista vrlo odgovorno se ponašaju. Moram zahvaliti i našim zdravstvenim ustanovama, Domovima zdravlja, naročito bolnicama, našoj bolnici Dr.Ivo Pedišić, koje uspješno provode sve mjere. Pozivamo i one stanovnike koji nemaju prijeke potrebe dolaziti liječnicima, da li su to neki kontrolni pregledi ili neki drugi, da od njih odustanu“, ističe Žinić, koji vjeruje da će se stanje normalizirati ukoliko se budemo svih preporuka i mjera pridržavali sljedećih 30 dana.

„Ovog trena mi jesmo u jednoj situaciji, ona je vrlo ozbiljna, ali ne treba stvarati paniku. Normalno se živi, normalno se komunicira, ali pozivam sve na odgovorno ponašanje jer ako se tako budemo odgovorno ponašali onda vjerojatno nećemo imati veće posljedice. Također razmatrala se mogućnost i određenih scenarija, ukoliko dođe do većeg broja sumnjivih osoba ili zaraženih koronavirusom, o mogućnosti otvaranja određenih objekata u pojedinim gradovima i općinama, karantena, gdje će biti veći broj ljudi“, zaključio je Žinić.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut je kazao kako je policija za sada onima koji su kršili odluku o samoizolaciji, dala usmena upozorenja. „Po pitanju samoizolacije od početka pojave koronavirusa imamo u ovoj županiji 50 dojava s 14 slučajeva kršenja samoizolacije koja je nama dojavljena uglavnom od građana i gdje je policija promptno reagirala i to je stavljeno pod kontrolu. Odluka koja je donesena o zabrani rada pojedinih institucija, osim opet nekih kojima je dozvoljeno, koje je stupilo noćas na snagu, za sada nemamo dojava još je kratko vremensko razdoblje, ali sukladno naputku iz ove odluke Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor naravno da će se tu uključiti policija i vjerujem da neće biti problema“, zaključio je Pešut koji je na kraju pozvao sve kojima je dana odluka o samoizolaciji da istu poštuju.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X