zvone

Petrinjski vatrogasci aktivni na više područja

PETRINJA – Ljetno razdoblje i visoke temperature pogodovale su povećanom broju požara na gotovo cijelom području Hrvatske, a tako je bilo i na području Grada Petrinje što je potvrdio i Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje.

„Što se tiče požara na području Grada Petrinje bilo je dosta intervencija otvorenih prostora i sada se to malo smanjilo. Bila je i obavijest građanima da jednostavno ne spaljuju bez kontrole i dalje je zabranjeno paljenje otvorenog prostora, a visoke su i rigorozne kazne. Malo se sada stanje smirilo, a proteklih dana imali smo ukupno 54 intervencije, od čega smo osam odradili uz pomoć DVD-a Petrinja, Nebojan i Mala Gorica. Tu su bile neke požarne intervencije, ali većinom su i dalje tehničke intervencije, odnosno uklanjanje dimnjaka i krovišta, malo je to sada sporije jer vatrogasne auto-ljestve tako da smo sada u nekim pregovorima da bi nam ih donirala Republika Slovenija, te bi još uvijek mogli pomoći građanima po pitanju sanacija krovišta i dimnjaka iako bi to već trebale raditi građevinske tvrtke, jer vatrogasci nisu građevinci.“ – kazao je Ljubičić.

Prezentirao je i još neke brojčane pokazatelje: „Što se tiče broja ukupnih intervencija od početka godine, odnosno od veljače, od kada smo mogli voditi evidenciju, do sada je odrađeno 449 intervencija, od toga 70 požarnih, dok su ostale tehničke intervencije, dimnjaci, krovišta, a imamo i 43 ostale intervencije, odnosno odrađeno je ukupno četiri tisuće intervencija sanacije dimnjaka i to je bilo tada kada su s nama bile dopunske vatrogasne snage, što govori o velikom broju, dok mi i dalje imamo oko 350 intervencija i to govori koliko smo mi sami odradili. Tada je bilo 150 vatrogasaca, u početku i 300, s dvadeset visinskih vozila, znači odradili smo četiri tisuće intervencija, a kada pogledamo sada mi smo sami odradili gotovo 400 intervencija i koliki je opseg našeg posla i koliko se mi još uvijek dajemo i pomažemo u svim mogućim situacijama. Također, obavljali smo i razvoženje klima uređaja građanima u kontejnere i to je bilo oko 300 komada i gdje su nam DVD-i ponovo priskočili u pomoć.“

Još je dodao: „Jedna od ostalih operativnih aktivnosti je i svakodnevni prijevoz vode građanima u okolnim naseljima jer znamo da su lokalni vodovodi uništeni, bunari zatrpani i do sada smo imali 507 intervencija. Također, uskoro će zahladiti, krenut će sezona grijanja i neka građani dobro paze kakvi su im dimnjaci, dobro ih pregledaju, a bolje se neko vrijeme grijati i na struju i platiti, nego ne daj Bože da dođe do požara krovišta i da onda imamo svi problema, mi kao vatrogasci, a građani zbog svojih kuća koje su i ovako uništene.“

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X