SMŽ ŽUC 1

Potpisani ugovori o zajedničkom financiranju radova na cestovnoj infrastrukturi vrijedni 39,5 milijuna kuna

SISAK – Potpisani su Ugovori o zajedničkom financiranju radova na cestovnoj infrastrukturi u omjeru 50:50 i to između gradova i općina te Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije. Ugovore o financiranju izvanrednog održavanja prometnica u duljini 42 kilometra i vrijednosti većoj od 39,5 milijuna kuna, sa ravnateljem ŽUC-a Stipom Šapinom, potpisali su predstavnici triju gradova i osam općina Sisačko-moslavačke županije. Ugovori su ranije potpisani i s gradovima Kutina i Novska te Općinom Jasenovac te su tamo radovi već u tijeku.

Sufinanciranje nije jedini oblik suradnje, naime Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije pomogla je gradovima i općinama u prijavi projekata na Fond solidarnosti u ukupnoj vrijednosti 49,2 milijuna kuna. Ti projekti odnose se na općine Majur, Lekenik i Hrvatska Dubica te gradove Hrvatska Kostajnica i Petrinja. Na području Petrinje riječ je o projektima sanacije mosta Petrinja, sanacije klizišta Hrastovica-Hrvatski Čuntić, rekonstrukcije ceste u Ulici Otona Kučere, sanacije ceste naselja Brest, sanacije cesta u ulicama: 6. kolovoza, Mate Bučara, Drenačkoj i Ulici Gromova. Vrijednost ovih radova je 25 milijuna kuna.

Potpisivanju je nazočio i župan Ivan Celjak koji je u prigodi istaknuo kako Županija putem ŽUC-a u suradnji s gradovima i općinama nastavlja ulaganja u cestovnu infrastrukturu na svom području. „Ove godine ćemo u suradnji s gradovima i općinama obnoviti oko 50 km, a iznos koji će biti utrošen za radove je oko 40 milijuna kuna. To nisu jedina ulaganja u cestovnu infrastrukturu naše županije. Kroz program obnove i sanacija obnovit ćemo oko 79 km cesta, 7 mostova, 5 klizišta ukupne vrijednosti oko 97 milijuna kuna. Vlada Republike Hrvatske također ulaže u cestovnu infrastrukturu na području naše županije. Obnovljen je most u Jasenovcu, most u Galdovu u Sisku, u tijeku su radovi na mostu Brest u Petrinji, Mostu Gromova i Stupno u Sisku, a nedavno su počeli i radovi na najvećem cestovnom infrastrukturnom projektu u našoj županiji, a to je dovršetak autoceste, dionice Lekenik-Sisak. Također su u tijeku radovi na mostu preko rijeke Odre i spojne ceste. Važno je ulagati u cestovnu infrastrukturu, važno je omogućiti našim sugrađanima, pogotovo onima koji žive u ruralnom području, što bolju komunikaciju s lokalnim centrima. I ono što je posebno važno za stanovnike Petrinje, nakon Uskrsa krećemo s radovima u Ulici 6. kolovoza, a u lipnju očekujemo početak radova u Ulici Otona Kučere.“ – kazao je župan Ivan Celjak.

Ugovor o zajedničkom financiranju radova obnove županijske ceste i dijela lokalne ceste na području grada Petrinje odnosi se na dionice cesta u naseljima Farkašić i Srednje Mokrice. Riječ je o radovima ukupne duljine 4,5 kilometara te procijenjene vrijednosti 3,5 milijuna kuna. Početak tih radova očekuje se po završetku postupka javne nabave.

U ime Grada Petrinje Ugovor je potpisala gradonačelnica Magdalena Komes koja se, u ime svih predstavnika Gradova potpisnika, Županiji i ŽUC-u zahvalila na suradnji i pruženoj pomoći. Istaknula je kako su i ostali gradovi i općine zbog povećanog teretnog prometa koji je uslijedio nakon razornog potresa svjedočili devastaciji svojih prometnica te podsjetila i na specifične izazove u Petrinji:

„Na području grada Petrinje zapravo je veliki problem to što državne prometnice prolaze kroz uži centar grada i izmještanjem teretnog prometa dodatno su devastirane i naše male lokalne ulice. Zahvaljujem što će se veliki iznosi uložiti i u grad Petrinju i u ostale gradove, ne samo iz županijskih sredstava iz ŽUC-a, nego i će velika ulaganja doći i od strane države. Grad Petrinja prijavio je 80 milijuna kuna štete na Fond solidarnosti, a znamo da su ceste i cjelokupna cestovna infrastruktura preduvjeti za kvalitetan život građana te za razvoj gospodarstva i turizma. Veseli me što će Petrinja i cijela Sisačko-moslavačka županija ove i sljedećih godina biti veliko gradilište.“ – kazala je Komes.

Osim gradonačelnice Petrinje Ugovore su potpisali i gradonačelnik Gline Ivan Janković te gradonačelnik Popovače Josip Mišković. Ugovore su potpisali i predstavnici općina: Donji Kukuruzari, Dvor, Lipovljani, Martinska ves i Topusko dok će Općine Sunja, Velika ludina i Gvozd svoje Ugovore potpisati naknadno. U ime predstavnika potpisnika Općina obratio se načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš.

  • IMG_6995_tn
  • IMG_6987_tn
  • IMG_6952_tn
  • DSC_0097_tn
  • DSC_0045_tn

Na području Gline riječ je o obnovi ceste prema naselju Stankovac duljine 2,7 kilometara i procijenjene vrijednosti 2 milijuna kuna. Obnovit će se i dionica ceste prema naselju Buzeta u vrijednosti milijun kuna, a preko Fonda solidarnosti obnovit će se i most Prekopa čija je vrijednost radova procijenjena na 3,8 milijuna kuna.

Na području Popovače radit će se na održavanju cesta u naseljima Stružec i Ciglenica. Radovi su u tijeku i na uređenju dionice Borojevići-Komogovina na području općine Donji Kukuruzari. Na području općine Dvor obnovit će se ceste Javornik, Stanić Polje i Goluževac. Obnavljat će se i županijske i lokalne ceste na području Sunje. Riječ je o prometnicama Greda Sunjska, potom u naselju Slovinci prema Strmenu, a obnovit će se i Radićeva ulica, a na sunjskom području radovi u tijeku.

U Lipovljanima se obnavlja dionica od rotora do nadvožnjaka preko autoceste A3. Radovi su također u tijeku. Na području Velike Ludine radi se na obnovi gotovo 10 kilometara županijske ceste u Mustafinoj Kladi. Radi se i na području Martinske Vesi, gdje će se  sanirati dionica Setuš-Mahovo, prometnice u naseljima Strelečko, Desni Dubrovčak i Desna Martinska Ves. Sredstvima Fonda solidarnosti sanirat će se i most u Martinskoj Vesi. Na području Gvozda sanirat će dio ceste u Crevarskoj Strani i naselju Ilovačak. U Topuskom će se urediti i obnoviti dionica duga 3 kilometra Perna-Blatuša.

ŽUC SMŽ je za sredstva iz Fonda solidarnosti na području Petrinje kandidirala sljedeće projekte u ukupnom iznosu od 25.216.162 kuna:
• L33046 Most Petrinja – Sanacija mosta, 2.125.583 kuna
• Ž3201 Hrastovica – Hrvatski Čuntić – Sanacija klizišta, 1.195.000 kuna
• L33047 Ulica Otona Kučere u Petrinji – Rekonstrukcija ceste s izgradnjom pješačkih staza ukupne duljine 1,7 km, 12.997.128 kuna
• Ž3242 Naselje Brest u Petrinji – Sanacija ceste ukupne duljine 1,87 km, 2.011.950 kuna
• Ž3202 Drenačka ulica u Petrinji – Sanacija ceste ukupne duljine 0,57 km, 573.750 kuna
• L33046 Ulica Mate Bučara u Petrinji – Sanacija ceste ukupne duljine 0,53 km, 369.750 kuna
• L33044 Ulica 6. kolovoza u Petrinji – Sanacija ceste ukupne duljine 2,06 km, 2.193.000 kuna
• Ž3200 Ulica Gromova u Petrinji – Sanacija ceste ukupne duljine 2,90 km, 3.750.000 kuna

 


Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X