Izbornik
zdrava kava s doktorima

U Sisku održana “Zdrava kava” u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same“

SISAK – Udruga žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same“ u Sisku je organizirala „Zdravu kavu“ za žene s područja Sisačko-moslavačke županije. Temeljna je to aktivnost EU projekta kojeg Udruga provodi po nazivom „Nisi sama – educiraj se uz kavu s nama“. Sve aktivnost projekta usmjerene su na podršku ranjivim skupinama pri pristupu informacijama o njihovim pravima, informiranje, socijalne uključenosti žena i muškaraca oboljelih od malignih bolesti kao i bolji pristup programima prevencije i samostalnu brigu o neprenosivim i kroničnim bolestima te promicanje i promoviranje zdravih navika.

Predsjednica Udruge Ivana Kalogjera otkrila nam kako su do ideje za pokretanjem ovog projekta došle nakon nekoliko takvih kava održanih u sklopu nekih ranijih projekta. Tako su ranije održane tri kave u Zagrebu i po jedna u Slavonskom Brodu i Sisku. „Rezultati su bili odlični i mi smo se, iako smo onkološke pacijentice, odlučile aktivirati i napraviti neke promjene u društvu na korist svih jer na svakoj toj zdravoj kavi se nešto nauči. Ideja je da se u nekoj ležernijom atmosferi, uz kavu, građani imaju mogućnost pitati sve što ih zanima jer obično kažu da je osnovni problem našeg zdravstva – komunikacija. Pacijenti nam se žale da ne znaju ni koje lijekove piju, ni zašto ih piju, što im je sljedeći korak ni zašto im je to liječnik rekao, a s druge strane liječnici imaju svoje viđenje situacije. Na prijašnjih kavama liječnici su tako pričali o tome koliko je njima teško više puta u tjednu reći nekome da boluje od maligne bolesti te na koji način se nose s gubitkom svojih pacijenata.“

Kome su ova druženja s doktorima uz kavu namijenjena? „One su namijenjene i zdravim ženama i članovima obitelji oboljelih žena. Mislim da je to prilika za komunikaciju, ali i druženje koje nam svima nedostaje, a pogotovo onkološkim pacijentima kojima je sada u pandemiji bilo dodatno otežano jer su imunokompromitirani i izolirani. U sklopu ovog projekta planiramo obići 15 gradova i mjesta. To su, između ostali i Oštarije, Gospić, Vukovar, Virovitica, Sisak, Karlovac i dr.. Željeli smo obići mjesta koja su manja ili neka mjesta koja su kao, recimo, Sisak koji je pogođen potresom. Svi znamo kakva je situacija pa je ovo naša podrška građanima, a na proljeće iduće godine planiramo ovakvu kavu organizirati i u Glini.“

Uz članice Udruge na kavi su se družili i:

Ivona Poljak, psihologinja s Kliničkog bolničkog centra Zagreb;

Darko Kolar, abdominalni kirurg i voditelj Odjela operacije u Službi za kirurgiju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak;

Dejan Čanak, specijalist radiolog, voditelj Odjela za radiologiju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak i

Željka Josić, spec. ginekologije i opstetricije, OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak

Na pitanje „Koliko oboljelima od malignih bolesti jedan ovako neformalniji pristup i susret s doktorima zapravo znači“, Kalogjera odgovara: „Mnogo im znači. Nažalost, kod nas je maligna bolest još uvijek jako stigmatizirana. Kod nas je bila jedna mlada žena iz Slavonije koja je rekla da, nakon što joj je otkriven karcinom, odmah je cijelo njeno mjesto znalo da je oboljela. Ljudi čak djecu sklanjali od nje. Puno je još uvijek u našem društvu predrasuda. Nažalost, karcinom je bolest današnjice. Statistike i neke procjene kazuju da će do 2050. godine u Hrvatskoj svaka treća osoba oboljeti od karcinoma. Važno je iznova i iznova naglašavati da je karcinom izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Cilj ovog projekta je između ostalog i upozoriti na važnost prevencije i redovitih pregleda te brige o svom zdravlju.“

Žene i članovi njihovih obitelji na ovakvim susretima često se boje sami postaviti pitanje no slušajući odgovore na pitanja drugih doznaju stvari koje su životno važne. Iduća „Zdrava kava s doktorima“ održat će se 25. svibnja u Karlovcu.

Udruga „Nismo same“ u Hrvatskoj je, ali i šire, postala prepoznatljiva po svom inovativnom pristupu podrške ženama oboljelim od karcinoma dojke. Iz tog razloga odlučile su ovakve susrete s doktorima organizirati diljem Republike Hrvatske kako bi i ženama izvan Zagreba pružile podršku te sklopile prijateljstva koja su također od velikog značaja za sve koji se nose s teretom maligne bolesti.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 tisuća kuna.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X