antemaricgv31

Za poticanje gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja Grad će izdvojiti gotovo 2,8 milijuna kuna

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali i o Programu poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Petrinje za 2020. godinu. O tom Programu više je rekao Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu.

„Program je to kojeg provodimo već duži niz godina. Ove godine iznosi 2,79 milijuna kuna. Kapitalna ulaganja su nešto povećana na 1,1 milijun kuna, ostale stavke su otprilike ostale na istoj razini kolika je naša procjena da bi u idućoj godini bilo zahtjeva, odnosno korisnika“, rekao je Marić.

HDZ-ova Magdalena Komes je predložila da kapitalna ulaganja umjesto minimalnih 100 tisuća kuna, budu 50 tisuća kuna tako da i mali poduzetnici mogu sudjelovati u tom pozivu. „Naš stav je da je minimalna investicija 100 tisuća kuna za kapitalna ulaganja, jer su to malo veća ulaganja koje grad želi privući na svoje područje, da dođu ljudi da ulažu. Za male ulagače postoje druge mjere. Cilj je da privučemo kapitalne potpore“, odgovorio je Marić.

MOST-ova Luca Gašpar Šako je postavila pitanje koliko ima uzgajivača banijske šara svinje, na što je Marić istaknuo kako ih ima 22 koji imaju više od 100 uzgojno valjanih grla.

Tako će i sljedeće godine sufinancirati kamate poduzetnicima s 400 tisuća kuna, poticat će izvorne i tradicijske proizvode s 50 tisuća kuna, tu su već spomenuta kapitalna ulaganja od 1,1 milijun kuna, kao što su planirane donacije udrugama u visini od 50 tisuća kuna. Za sufinanciranje osiguranja poljoprivredne proizvodnje planirano je u idućoj godini 30 tisuća kuna, a za pomoć u kriznim situacijama 400 tisuća kuna. Za sufinanciranje lokalne akcijske grupe u planu je izdvajanje od 150 tisuća kuna, a za sufinanciranje očuvanja Banijske šara svinje predviđeno je 130 tisuća kuna. Za poticanje ekološke proizvodnje Grad je osigurao 50 tisuća kuna, a za sufinanciranje edukacije poljoprivrednika kroz ovaj Program je osigurano 30 tisuća kuna, te u konačnici, za sufinanciranje projekata ruralnog razvoja namijenjeno je 400 tisuća kuna. Navedeni Program je u konačnici podržan većinom glasova.

Vijećnici su raspravljali i o Programu utroška sredstava od prodaje obiteljskih kuća i stanova u državnom vlasništvu na području Grada Petrinje za 2020. godinu. Marić je istaknuo kako iduće godine od takve prodaje očekuju 500 tisuća kuna koje će koristiti za izgradnju, obnovu i kupnju stambenih jedinica.

Većinom glasova je usvojen i Program prodaje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Petrinje za 2020. godinu. „Svake godine Gradsko vijeće donosi program prodaje poslovnih prostora za sljedeću godinu. Ovdje treba naglasiti da donošenje ovog programa automatski ne znači prodaju, nego plan da bi one mogle biti prodane. U konačnici Gradsko vijeće donosi odluku o eventualnoj prodaji ovih prostora. Prijedlog je da ove tri nekretnine poslovnih prostora, a to su poslovni prostor u Vladimira Nazora 19, Augusta Šenoe 1 i poslovni prostor objekt Punat, stavimo na prodaju“, rekao je Marić.

HDZ-ov Željko Tonković je predložio da se Zelena kuća preseli upravo u gradski prostor koje Grad planira prodati, točnije u Nazorovu 19, dok prodaju objekta na Punatu smatra greškom, stoga ističe kako bi Punat trebalo obnoviti. MOST-ova Luca Gašpar Šako je predložila da se primjerice nekretnina u Nazorovoj 19 da mladima, odnosno Savjetu mladih na korištenje. HSS-ov Miroslav Petračić i nezavisni Pejo Trgovčević se pak zalažu za prodaju odmarališta na Punatu, te smatraju da treba ispitati da li se Gradu isplati obnoviti i staviti u uporabu jedan takav objekt. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako na ovu temu mnogi žele politički poentirati. Ponovio je kako bi u ovom slučaju najidealnije bilo to da Grad po pitanju ovog objekta ima partnera.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X