Izbornik
ivozinic

Žinić o uništenju Spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku: „Dogodio se najgori mogući vandalski čin“

SISAK – Na vandalski čin uništenja Spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku, priopćenjem je reagirao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„U noći 26. na 27. listopada 2019. u „gradu hrvatskih pobjeda“, gradu Sisku, dogodio se najgori mogući vandalski čin. Oskrnavljen je i uništen spomenik hrvatskim braniteljima, ljudima koji su taj grad obranili od najvećeg zla koje se pojavilo krajem 20. stoljeća.

Postoje, na žalost, ljudi kojima ništa nije sveto, nego nalaze posebno, izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i  pijeteta.

Postoje  isto tako situacije, kad ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima.

Sisački spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na trgu imenom posvećenom prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku upravo tih hrvatskih vitezova, simbol je najsvetijih vrijednosti Domovinskog rata i ove države, u kojoj neki mogu i na ovaj način iskazati nepoštivanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju svega što taj spomenik predstavlja.

Iako su ovakvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatram kako nikako ne treba podcijeniti ovaj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da ovakvi incidenti postanu svakodnevna praksa.

Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari.

Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije koji pokazuju da najveću žrtvu naših branitelja nikad neće zaboraviti i neće dopustiti neodgovornim pojedincima da uništavaju i blate – ne samo spomenike i svetinje – nego i sam obraz našeg društva, zajedničko pamćenje i zahvalnost onima koji su svoje živote darovali Domovini i našem slobodnom životu u njoj.

Ja, kao Vaš župan i hrvatski branitelj, najoštrije  osuđujem ovaj čin i nadam se kako je on iznimka, te kako  će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i  voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago“, stoji u priopćenju župana Žinića.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X