Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
nicoleiučiteljicanaslov

Na 7. državnom Natjecanju u čitanju naglas, našu županiju predstavljat će i Nicole Pezić, učenica OŠ „Mate Lovraka“ Petrinja

PETRINJA – Državno „Natjecanje u čitanju naglas“ koje su prije sedam godina pokrenuli Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, svoje će ovogodišnje izdanje imati u Sisku 21. i 22. studenog. Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih škola, od 3. do 8. razreda, a prethode mu školske, gradske i županijske razine natjecanja.

Našu, Sisačko-moslavačku županiju, na 7. državnom „Natjecanju u čitanju naglas“, predstavljat će Una Vasilik iz OŠ „Viktorovac“ Sisak i Nicole Pezić, učenica OŠ „Mate Lovraka“ Petrinja. One su, kao pobjednice županijskog natjecanja održanog 28.listopada 2019. u Sisku, svaka u svojoj dobnoj kategoriji (Una u starijoj, Nicole u mlađoj), izborile plasman na državnu razinu natjecanja.

Kako je tekao njezin put od školskog do državnog natjecanja, ispričale su nam Nicole Pezić i njezina učiteljica i mentorica Lucija Gašparić.

„Idem u 4.b razred Osnove škole „Mate Lovraka“ Petrinja. Pobijedila sam najprije na školskom, a onda i na gradskom i na županijskom Natjecanju u čitanju naglas. Za natjecanje sam se pripremala s knjižničarkom Jovankom Jelić i učiteljicom Lucijom Gašparić. Pripreme su mi bile skroz jednostavne. Sama sam birala što ću čitati. Ja i moji prijatelji smo došli u školsku knjižnicu i svako je birao knjigu koju želi. Ja sam izabrala knjigu Sanje Pilić „Zar baš moram u školu“ i jedan odlomak „Ma, o čemu uopće pišu pisci?“, ozbiljno nam je objasnila simpatična „četvrtašica“ Nicole.

„Naša školska knjižničarka nas je obavijestila o ovom natjecanju u Mjesecu hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog. Predložila je da se raspitamo među učenicima i pronađemo one koji žele sudjelovati na natjecanju. Ja sam u svom razredu postavila pitanje tko se želi javiti i u startu se njih pet javilo za natjecanje. U međuvremenu, došlo je do bolesti, neki su odustali, ali troje učenika je odmah na školskom natjecanju prihvatilo taj izazov bez ikakvog sustezanja. Školsko natjecanje je organizirano i provedeno, onako po pravilima, uz Povjerenstvo u kojem su bili profesori hrvatskog jezika i naša knjižničarka. Na natjecanju su bili zastupljeni učenici četvrtih razreda i svi su ravnopravno sudjelovali. Povjerenstvo je moglo objektivno, ne poznajući djecu, izabrati čitače koji će nas predstavljati na Gradskom natjecanju. Biralo se dvoje predstavnika, od njih desetak koliko ih je ukupno sudjelovalo. Dvoje učenika iz našeg razreda je izabrano: Nicole Pezić koja je osvojila prvo mjesto i Sebastijan Pranjić drugo mjesto. Treća koja je također sudjelovala iz našeg razreda bila je naša Nina Cvjetković. Ona je također lijepo čitala. Svi su oni tu negdje, ali ipak uvijek je u ovom izboru tako da netko mora biti prvi i drugi“, dodaje učiteljica Lucija Gašparić.

Nakon školskog, sljedeća stepenica bilo je gradsko Natjecanje u čitanju naglas, održano 17. listopada u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja. U starijoj kategoriji, pobijedila je Leona Posavac, učenica 8. razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Gora koje se za natjecanje pripremala sa svojom mentoricom Đurđicom Fran. Nicole je pobijedila u kategoriji mlađeg uzrasta.

„I Sebastijan i Nicole su se odlično držali na Gradskom natjecanju, s tim što su ovdje birali jednog predstavnika u mlađoj kategoriji. U toj konkurenciji su učenici trećih, četvrtih i petih razreda, znači ne samo učenici četvrtog razreda. I iz starije kategorije opet ide jedan učenik, predstavnik šestih, sedmih i osmih razreda. Nicole je tu uvjerljivo osvojila prvo mjesto u mlađoj kategoriji. Nije bilo puno dileme niti razmišljanja, jer je ostavila zbilja snažan dojam u tom čitanju. Ona se odlično pripremila i moram naglasiti da se i to samo pripremanje, kao što je rekla Nicole, odvijalo na način da je trebala izabrati jednu knjigu po vlastitom izboru u školskoj knjižnici i onda ju pročitati. Uz svu onu obaveznu lektiru i sve gradivo koje moramo odraditi, ona je to pročitala na vrijeme, kao i ostali koji su sudjelovali, a zatim je trebalo jedan onako malo veći ulomak, baš dobro uvježbati – od same vještine čitanja do razumijevanja i izražajnosti, dakle svega onog što se na natjecanju traži“, objasnila je učiteljica Gašparić.

Županijsko Natjecanje u čitanju naglas, na kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola iz Siska, Petrinje, Gore, Popovače, Ludine, Novske i Lipovljana, održano je 28. listopada u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“u Sisku. U starijoj kategoriji, prvo je mjesto osvojila Una Vasilik, drugo mjesto Mirjam Bjelanović, a treće Anela Tomić. U mlađoj kategoriji, treće mjesto je pripalo Loreni Klopotan, drugo Niki Baniček, a prva je i ovdje bila Nicole.

„Nicole se jako dobro držala i na Županijskom natjecanju. Mogu reći da ni ovdje nije bilo puno dileme, jer ostavila je jedan, jako, jako dobar dojam. Mislim da će i na Državnom ostaviti snažan dojam i da će biti vrlo zapažena. Normalno, realna sam u svemu, jer naravno da će konkurencija biti jaka, sudjelovat će učenici iz svih županija koje su se javile. Ti pobjednici će biti prisutni na natjecanju i sigurno će biti odličnih čitača, kao što i treba biti, ali neka pobijedi najbolji. Mi ćemo sudjelovati i ponosni smo i sretni zbog toga. Nicole je učenica koja je spremna na svaku suradnju, koja se odlično zna dogovarati s učiteljima, odlično zna prihvaćati suradnju i savjete kako bismo zajednički unaprijedili to čitanje. Prihvaća sve sugestije, prihvaća sve promjene koje unosimo da bi to bilo još kvalitetnije. Znači, odlično surađuje i vrijedna je i to su neke od najvažnijih stvari koje dovode do prvog mjesta“, kaže učiteljica Gašparić.

Napominje kako i inače svoje učenike nastoji motivirati na čitanje.

„Ono što želim naglasiti u svom učiteljskom radu, a što je meni jako drago i zbog čega sam ponosna, je to da su svi koji su se javili za natjecanje bili vrlo hrabri i da je to njima bio jedan normalan izazov i da su motivirani za čitanje. U mom razrednom odjelu radimo puno aktivnosti u tom motivacijskom dijelu, tako da njima čitanje naglas ne predstavlja nekakav bauk ili nešto teško u samoj nastavi. Navikavam ih da na neki način „snose odgovornost“ za to svoje čitanje. Kako bi znali „gdje su“ s čitanjem i kakvi su čitači, biramo i „najčitača“ dana, a važno je i što pažljivo slušaju moje interpretativno čitanje. Mogu reći da je Nicole u tome izuzetno pažljiva, ima odličnu koncentraciju, jak interes i naprosto „upija“ svaku riječ. Mislim da su je zapravo sve te osobine i dovele do svega ovog“, pohvalila je Nicole njezina učiteljica.

Osim što voli čitati, Nicole voli i glazbu i trenutno pohađa prvi razred Glazbene škole u Petrinji gdje uči svirati klavir. Ako ju pak pitate, što je važno za čitanje naglas, kaže: „Važno je da se čita razumno i jasno“.

Vjerujemo da će Nicole, uz potporu svoje mentorice i svojih navijača i na Državnom biti kao i dosad: razgovijetna, izražajna, jasna i glasna. U svakom slučaju, već sada, za sve postignuto, zaslužuje jedan veliki bravo!

Državno Natjecanje u čitanju naglas bit će održano 21. i 22. studenog u Sisku. Podsjećamo, boje Sisačko-moslavačke županije branit će Nicole Pezić u mlađoj i Una Vasilik u starijoj dobnoj skupini. Svaku sreću i puno uspjeha im želimo!

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X