Izbornik
autogeni24082020

Započele besplatne radionice i edukacija o znanjima Autogenog treninga

PETRINJA – Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju u sklopu projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“, je započelo s besplatnim radionicama, odnosno edukacijama o znanjima Autogenog treninga.

„Riječ je o projektu Život nas uvijek voli, Petrinja. Projekt je sufinancirao Europski socijalni fond i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.Projektni poziv je Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru, Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Projekt traje od 19.lipnja ove godine do 19.veljače 2022.godine“, rekao nam je Dubravko Žigman, voditelj Autogenog treninga.

Program se sastoji od 20 sati edukacije o znanjima Autogenog treninga kroz dva do tri tjedna. „U Petrinji smo odlučili raditi psihosocijalnu podršku ciljanih skupina. Kroz psihosocijalnu podršku možemo puno toga učiniti na svom razvoju i na rješavanju svakodnevnih problema i izazova koje nam život donosi. Cilj i svrha projekta je približiti ljudima znanja Autogenog treninga, naučiti ih samu tehniku i naučiti ih kako se nositi sa svim izazovima u životu, bilo na poslovnom planu, obiteljskom, partnerskom. Kako sa ovim znanjima si pomoći da živimo mirnije, zadovoljnije, sretnije i zdravije“, pojasnio nam je Žigman.

Što je to zapravo Autogeni trening pojasnila nam je jedna od voditeljica ovih radionica Josipa Pavičić Berardini. „Autogeni trening je 100 posto prirodna, znanstveno dokazana i medicinski priznata tehnika, tehnika dubokog opuštanja, tehnika koja svakom pojedincu koji ju prakticira može pomoći da se, ja bih rekla, lakše nosi sa svim životnim nedaćama. Evo ovdje u sklopu projekta u Petrinji započeli smo s edukacijom. Jako se veselim što eto ta znanja i što samu tehniku Autogenog treninga imam priliku prenijeti ljudima, naučiti ljude dalje jer znam da je to alat s kojim si mogu pomoći kroz cijeli svoj život“, pojasnila nam je Pavičić Berardini.

Odgovara nam i na pitanje na koji način : „Samim prakticiranjem tehnike i sa svim ovim znanjima koje prenosimo kroz edukaciju, čovjek negdje shvati i nauči koji su prioriteti u životu i čovjek se posloži na način da kada nekada u životu i padnemo, padnemo mi svi, to je normalno, ne postoji ta tableta i doktor, tehnika koja nam može garantirati život koji nikada ne boli. Život ponekad zaboli i ponekad padnemo, ali u onom trenutku kada posrnemo i kada padnemo, onda uz ova znanja doista se možemo puno prije i puno lakše podići i nastaviti dalje“, dodaje Pavičić Berardini.

Iako danas živimo u turbulentnim vremenima i sve nam se nekako odvija brzinski, Pavičić Berardini poručuje kako upravo u takvom svijetu najprije trebamo zavoljeti sebe. „Ne kada skinemo pet kilograma, ne kada nam se poveća plaća, ne kada se preselimo u bolji stan, nego se trebamo zavoljeti sada, danas, sa svime onime što imamo sada i bez svega što mislimo da nam treba da bismo mi bili dostojni voljeti sebe. To je za mene početak svega, ljubav prema sebi, prihvaćanje, opraštanje. Daj ljudi oprostite, oprostite, skinite s leđa sve te terete koje nosite godinama jer to što nekome zamjeramo ili što nekoga mrzimo, ili što prema nekome imamo bilo kakvu neugodnu, nelagodnu, negativnu emociju, ne čini loše ništa tom nekome, čini loše nama. I konačno na kraju bi podvukla crtu sa zahvalnošću. Mi smo kronično nezahvalni. Oprostite mi na ovoj izjavi i ovoj tvrdnji, ali ja doista stojim iza toga. Jer mislim da je pravi trenutak buđenja i pravi trenutak nekakve samospoznaje je taj kada čovjek svjesno odluči i krene kao svjesni čin razvijati zahvalnosti. Hvala na svakom danu jer ovaj dan nije moje pravo, ovaj dan je ponos, ja to tako gledam“, zaključila je Pavičić Berardini.

Ciljane skupine ovog projekta su starije osobe, odrasle osobe s invaliditetom, djeca i mladi, punoljetni stanovnici grada Petrinje kao i svi stručnjaci koji rade s ciljanim skupinama. Sve informacije o programu i slobodnim terminima za radionice i edukaciju svi zainteresirani mogu pronaći u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, Udruzi IKS kao i putem web obrasca http://eu.autogenitrening.hr/termini  i  http://eu.autogenitrening.hr/kontakt , ili na brojeve mobitela 091/7810-161 ili 099/2161-203.

Dodat ćemo na kraju kako je projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna, a partneri na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Sisak, Udruga za promicanje informatike, kulture i suživot IKS i Hrvatski forum protiv raka dojke, dok su prijatelji projekta Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića , Petrinjski radio i Portal 53.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X