Izbornik
czro0207202226

Otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru

Info centar o radioaktivnom otpadu i službeno je od utorka, 28. lipnja otvoren u Dvoru na adresi Ulica Hrvatskog proljeća I. odvojak 8 (u prostoru bivše OTP banke).

Sadržaj Info centra na otvorenju je predstavio gosp. Josip Lebegner, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK. Istaknuo je važnost informiranja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Nakon direktora Fonda uzvanicima se obratio državni tajnik gosp. Ivo Milatić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji je svečano otvorio Info centar.

Ivo Milatić, državni tajnik

Cilj uspostave Info centra je pružanje cjelovitih informacija različitim dobnim skupinama na pristupačan i razumljiv način, te uključivanje javnosti u tijek projekta. Info centar bit će otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Posjetitelji Info centra sada će imati priliku putem tehnologije virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Moći će pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na njihovom putu od nastajanja, odnosno zaprimanja, pa do trenutka skladištenja, te se pritom provozati na kamionu s bačvama i viličaru, koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Josip Lebegner, direktor Fonda

Posjetitelji će moći doživjeti iskustvo proširene stvarnosti gdje će ih, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie koja će ispričati ponešto o radioaktivnosti. Kroz proširenu stvarnost svi zainteresirani moći će vidjeti i kako izgleda pripovršinsko odlagalište.

Sadržaj Info centra uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom, izložak jezgre tla na lokaciji Centra u osnivanju. Prikazani izložak posjetiteljima će dati uvid u sastav tla do 198 metara dubine na mjestu budućeg skladišta, te objašnjenje o sastavu tla u pojedinim slojevima. Posjetitelji će u Info centru moći pratiti podatke o vrijednostima brzine doze prirodnog zračenja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju i na području Općine Dvor.

Za sadržaj i izgled Info centra zaslužni su partneri i suradnici Fonda za financiranje razgradnje NEK: COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatsko nuklearno društvo, Novena d.o.o., Umjetnička organizacija Deminutiv, Studio Grozić te Digel j.d.o.o.

SPONZORIRANI ČLANAK

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X