brankosubic25072021

Branko Šubić: „Spreman sam…jedva čekam da sve to krene…“

PETRINJA – Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i povodom Dana oslobođenja Petrinje i Dana branitelja grada Petrinje, Petrinjac Branko Šubić broji sitno do početka 3.etapnog ultramaratona Dubrovnik-Knin/Glina-Petrinja koji starta 27.srpnja upravo iz Dubrovnika.

„Naravno da sam spreman i uzbuđen. Približilo se sve to. Sutra putujem i jedva čekam da to krene, da se prestanu ruke znojiti, da prestanu navirati kapi znoja. Ovo je projekt Branko Šubić za branitelje, petogodišnji projekt u kojem sam neparnim godinama imao ove sportske akcije, a parnim godinama sam se pripremao za to. 2017.godine je bio Vukovar, njega smo odradili uz dosta poteškoća s obzirom da je to meni bila jedna nepoznanica u takvim dužinama. 2019.godine smo išli iz Knina do Petrinje gdje sam se u biti na osnovi onih loših iskustava malo drugačije pripremio. Ove godine ja se nadam da će to biti još puno bolje. Skinuo sam mojih planiranih 10 kilograma. Ono što ne znam u cijeloj ovoj priči konfiguracija zemlje, odnosno tuda kuda idem jer je ovdje kao takve nisam imao za trenirati. No bez obzira na to ja vjerujem u sebe, vjerujem u sve ovo što radim i mislim da ću ja to uspješno završiti“, rekao nam je Šubić.

U 11 dana trajanja ultramaratona Branko Šubić preći će 513 kilometara, odraditi više od 610 tisuća koraka, proći kroz pet županija, 11 gradova i tri općine. Pripreme za sve ovo, kaže nam Šubić, traju mjesecima. „Ja kada sam završio moj drugi etapni ultramaraton od Knina, naravno da nisam stao, prvo nisam stao zbog tijela jer ne smiješ naglo stati. Održavao sam se, trčkarao sam. Posljednjih šest mjeseci je ono što je bilo u znaku priprema za treći ultramaraton. Dva mjeseca sam imao bazične pripreme, 16 zadnjih tjedana sam imao planski trčanje svaki drugi dan, dužine vikendom, spajanje dužina, spajanje polumaratona, maratona, odrađivanje ultre, odrađivanje najduže dionice koju ću imati ovdje. To sam radio zadnjih 16 tjedana“, otkriva Šubić.

Podrška uoči samog ultramaratona stiže sa svih strana, kako od sportaša tako i od glazbenika, a među posljednjim porukama podrške stigla je ona Košarkaškog kluba Cibona. Šubić ističe kako se ipak najviše veseli posljednjoj etapi, od Gline do Petrinje dugoj 24 kilometra. „Kada dođem u Knin, kada se to odradi, ova etapa će biti druga priča, idem prema mom kraju i mislim da ćemo, ako ništa, na nekakav inat i volju odraditi tu završnu dionicu. Taj trenutak ulaska u Petrinju, kada je najteže, to je trenutak kada je teško onda se sjetim tih trenutaka i toga da ću vjerojatno opet utrčati sa hrvatskom zastavom, da će me dočekati moji ljudi. Možda se ove godine priprema na jednoj razini više, čak i kriju neke stvari od mene“, kaže nam Šubić.

Kada smo ga na samom kraju pitali je li to sada to, Šubić je kroz smijeh kazao kako je ovo završetak projekta. „E sada, što će dalje biti vidjet ćemo. Idemo sada ovo odraditi. Ono što znam sigurno da ćemo petogodišnji ultramaraton završiti na način da, to je bila i moja želja, uvjeren sam da ću iznaći sredstva i izdat ću jednu knjigu, jednu monografiju, fotomonografiju s puno fotografija. One govore više od riječi. Tu će biti spoj sporta, spomenika, tu će biti lijepih izreka, ne previše teksta. Mislim da bi to mogla biti jedna lijepa zaokružena priča“, rekao je Šubić.

Na samom kraju ističe kako je u cijeloj ovoj priči velika podrška obitelji, kao i svih prijatelja i kolega koji ga prate na ovom putu. „Sanjajte…i ja sam sanjao i došao sam do ovdje“, zaključio je Šubić.

https://fb.watch/6Z9taCtOAP/

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X