kobasijadanaslov

Dominik Žarković pobjednik 15. Petrinjske kobasijade

PETRINJA – U Centru novog života na Sajmištu, ovog je petka održano proglašenje rezultata i uručivanje nagrada za prva tri mjesta 15. Petrinjske kobasijade koju je organizirao Grad Petrinja.

Ocjenjivanje pristiglih uzoraka održano je dan ranije u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore u Prnjavoru Čuntićkom.

Foto: Grad Petrinja

„Ove godine pristiglo je 38 uzoraka koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo sastavljeno od 6 članova. To su sve osobe koje su školovane kao senzorni analitičari u proizvodnji, odnosno u kušanju kobasica. Profesori koji su to ocjenjivali bili su s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i tehnolog iz „Gavrilovića“, što nam je posebno drago da nam se ove godine i „Gavrilović“ pridružio u ovoj našoj priči“, rekla je Marijeta Grabovac Zec, viša savjetnica za poljoprivredu i ruralni razvoj u gradskoj upravi Grada Petrinje.

Članovi Povjerenstva ne znaju čije uzorke ocjenjuju, jer je svaka kobasica zaprimljena pod određenim brojem.

Foto: Grad Petrinja

„Povjerenstvo je ocjenjivalo na temelju Pravilnika. Bazirali su se na 5 kriterija, dakle prvo i osnovno vanjski izgled, izgled prereza, miris, okus i konzistencija. Maksimalan broj postignutih bodova je mogao biti 180. Imamo naravno prva tri mjesta. Ta prva tri mjesta nose i određene nagrade. Prvo mjesto nosi 500 eura, drugo mjesto 400 i treće mjesto 300 eura te još određene poklon pakete tvrtke Gavrilović“, objasnila je Grabovac Zec.

Treće mjesto i nagradu u iznosu od 300 eura na ovogodišnjoj je Petrinjskoj kobasijadi osvojio Igor Žarković. (Kako Igor nije mogao osobno doći, nagradu je preuzela njegova majka).

Drugo mjesto i nagrada u iznosu od 400 eura pripali su Igoru Marijanu.

On je svoju nagradu posvetio pokojnom šogoru Josipu Šubariću, kako je rekao, „poznatom petrinjskom mesaru koji mu je i prenio znanje pravljenja kvalitetnih kobasica“.

U petrinjsku obitelj Žarković otišla je i nagrada za 1. mjesto u iznosu od 500 eura. Osvojio ju je mladi, 27-godišnji Dominik Žarković koji je tako na ovom natjecanju „odmjerio snage“ i sa svojim bratom. Svaki je napravio svoju verziju kobasica, no Dominik je ovaj put bio uspješniji.

„Već nekoliko godina sudjelujemo na Kobasijadama. S obzirom na to da se naše kobasice ne proizvode u nekakvim kontroliranim uvjetima, onda svake godine ima nekakvih odstupanja, ali mislim da uvijek postižemo dobre rezultate u tome. Nema nekakve tajne. Recept je dobro poznat svima ovdje u Petrinji i okolici i mislim da svi imamo otprilike sličan recept. Vjerujem da je najvažnije sušenje, a za to nemamo nekakav poseban recept koji možemo prenijeti dalje. To ovisi o vanjskim uvjetima, jer nisu kontrolirani i onda ovisi o godini najviše“, kazao je Dominik.

Kobasice proizvode od domaćeg svinjskog mesa uzgojenog na vlastitom OPG-u koji nosi ime po ocu obitelji, Miroslavu Žarkoviću: „Mi imamo OPG. Proizvodimo vlastito meso, znači uzgajamo svinje za svoje potrebe, proizvodimo kobasice, med, bučino ulje… bavimo se raznim stvarima. Pokretač svega je moj tata, ali mi svi zajedno – tata, brat, mama, ja, cijela obitelj radi na tome i trudimo se biti što bolji. Drago mi je da je naša kobasica prepoznata. Mi smo svjesni da imamo kvalitetan proizvod. Drago mi je da smo dobili potvrdu za to i sad preostaje fešta“, rekao je pobjednik ovogodišnje Petrinjske kobasijade.

Priznanja i novčane nagrade dobitnicima je uručila gradonačelnica Magdalena Komes, dok im je poklon pakete „Gavrilovića“ predala Ivana Kaleb, iz marketinga ove tvrtke.

„Zahvaljujem svima, svim Petrinjcima, svim proizvođačima kobasica s područja grada Petrinje što su se odazvali ove godine u znatno većem broju nego lani, a u još znatnije većem broju nego onih prethodnih godina kad su nas malo zaustavili u tom napretku i potres i prije toga korona. Vjerujem da je kvaliteta ovogodišnjih kobasica još bolja nego prošle godine i da će svake godine bit sve bolja i da će odaziv bit sve veći. Vidimo da je interes zaista dobar i zbog toga što je Petrinja zapravo i tradicijom kobasičarski kraj. Imamo naravno, svi znamo, i Prvu hrvatsku tvornicu salame u našem gradu. Ove godine smo se i povezali s tvornicom „Gavrilović“, što mi je izuzetno drago da i svoje proizvode promoviraju ovdje i nadam se da će se ta suradnja nastaviti “, rekla je petrinjska gradonačelnica.

Smatra kako Petrinja i Banovina sa svojom dugom tradicijom u proizvodnji kobasica i suhomesnatih proizvoda, trebaju iskoristiti priliku i za njihovo brendiranje.

„Što se tiče ove tradicije kobasičarske upravo smo s gospodinom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, održali u jednom trenutku sastanak s inicijativom da se udruže naši proizvođači, ne samo s petrinjskog kraja, već i glinskog, da se udružimo i da brendiramo jednu, bila to „petrinjska“ ili „banijska“ ili „banovska“ kobasica – kako god ćemo je nazvati, s određenim standardima, s propisanom recepturom, sve sukladno dogovoru sudionika, međutim očito to treba malo više „pogurati“. Pretpostavljam da ima interesa, ali planiramo održati još jedan preliminarni sastanak kako bi dogovorili detalje. Ali svakako da potencijala ima“, kazala je Komes.

Proglašenje pobjednika 15. Petrinjske kobasijade održano je uz glazbeni program i promociju „Gavrilovićevih“ proizvoda.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X