darinkodumbovicsabor

Dumbović: „Zadovoljan sam svojim mandatom, no smatram da sam mogao dati i više“

PETRINJA– Saborski zastupnici izglasali su većinom glasova raspuštanje ovog saziva Sabora. Za je bilo 105 zastupnika. Hrvatski sabor je u ovom sazivu zasjedao 421 dan, bilo je više od 50 tisuća javljanja kao i više od 760 stegovnih mjera. Svoj prvi mandat u Hrvatskom saboru odradio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Na pitanje koju bi si ocjenu dao za svoj rad u Hrvatskom saboru, Dumbović odgovara : „Ocjenu uvijek najbolje mogu dati svi oni koji su pratili moj rad, koliko je mogao biti vidljiv kada pogledamo što znači imati funkciju gradonačelnika sa velikim europskim projektima i paralelno biti saborski zastupnik. Ono što mogu ocijeniti je svoj rad kroz saborske Odbore, a to mislim na saborski Odbor za regionalni razvoj i saborski Odbor za prostorno planiranje, tu sam dao veliki doprinos jer sam smatrao da upravo kroz sve ono što se trebamo izboriti za razna učešća za EU fondove, u kojima su ponekad učešća od 5, 10, 15 ili 20 posto, to isto učešće bi trebao imati i svoj fond, Fond koji je na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave koje su velike ovisnice o državnom proračunu, a ustvari idu u europsku priču“, rekao je Dumbović u našoj središnjoj informativnoj emisiji Dnevnik Petrinjskog radija.

Dodaje kako nije uspio u svojoj borbi protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. „Ja sam se još prije godinu i pol dana distancirao i od Vlade i od Kluba Milana Bandića jer sam smatrao da je to ciljana skupina i izgubljeno vrijeme, gledajući da kao saborski zastupnik ne mogu  artikulirati one probleme koje sam na kraju, neću reći preuzeo, nego kojeg sam imao i cilj da se nastavim boriti. Ocjena Sabora je -2, to je bila po meni jedan živi primjer demokracije kako ne bi trebao izgledati, jedan živi primjer jedne veleprodaje i maloprodaje institucije u kojoj sam mislio da ću doći i vratiti se pametniji, međutim vratio sam se, neću reći gluplji i blesaviji, ali sam se vratio razočaran“, kazao je Dumbović te dodaje kako ga u toj borbi protiv radioaktivnog otpada nitko nije htio slušati.

„Da li ću imati podršku građana i da li će građani shvatiti jednoga dana da dva-tri saborska zastupnika čine razliku u Saboru i da mogu dobiti iznimno puno za šestu izbornu jedinicu, i za inače Sisačko-moslavačku županiju pa bar portira u Hrvatskom saboru ili jednom ministarstvu. Nismo dobili ni to. To znači da građani ne prepoznaju ljude, nego idu na podijele koji se dijele na lijeve ili desne, a ne a one koji mogu preuzeti odgovornost i koji mogu promijeniti taj politički svijet odlučivanja, koji je u Zagrebu, precentraliziranoj sredini. Hoće li to građani kroz sljedeće izbore pokazati, hoće li gledati imena i prezimena, ili će biti važno idemo mi za neki novi MOST, neki novi Škoro, neka nova priča i neki novi nepoznati tipovi koji će doći na listu, i nakon šest mjeseci ili godinu dana kao mnogi Orasi koji su bili ili Mostovi, nisu ništa napravili. Demokracija je kod nas, neću reći mlada, premlada je i kada se gleda televizija i kada se slušaju mnogi da izgledaju lijepo i pametno, međutim kada je u pitanju provedba i kada su u pitanju projekti, onda je to jako teško“, dodaje Dumbović.

Zadovoljan je svojim mandatom, no ističe kako je mogao dati i više. Smatra kako naša županija mora dobiti jedno od ministarstava.

Na pitanje hoće li u utrku za novi mandat saborskog zastupnika, Dumbović je odgovorio potvrdno. „Mislim da ne treba odustati, mislim da ja trebam objasniti ljudima zašto bi šesta izborna jedinica i Sisačko-moslavačka županija trebala imati više saborskih zastupnika koji bi artikulirali sve probleme ovog područja. Ova naša regija zaslužuju sigurno ne jednog, nego više saborskih zastupnika koji će sigurno doći pred Vladu i reći da nema glasova dok ne dobijemo ministarsko mjesto, znači ministra kojeg mora ova regija imati jer u protivnom se možemo pozdraviti“, kazao je Dumbović te dodaje kako Narodna stranka Reformisti ide samostalno na izbore, a na poziv predsjednika stranke Radimira Čačića, Dumbović će biti nositelj liste Reformista u šestoj izbornoj jedinici.

Prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora dala je vladajuća koalicija, a sada predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović mora donijeti odluku o raspisivanju izbora, koji bi prema svim najavama trebali biti održani između 21.lipnja i 12.srpnja.

Cijeli razgovor iz naše središnje informativne emisije Dnevnik Petrinjskog radija poslušajte u snimci.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X