potres

Medved o obnovi: “Vjerujem da će ovo proljeće i ovo ljeto obilježiti Banovinu kroz prikaz gradilišta.”

SISAK – Potpisivanju Ugovora s izvođačima radova za sanaciju vodnih građevina malog sliva Banovina nakon potresa, u Sisku je 22. travnja, uz državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordana Hanžeka nazočio je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, Tomo Medved. Ministar je u Sisku upitan za komentar o tijeku i procesu obnove na Banovini. Evo što je kazao:

„Evo u godinu i 4 mjeseca koliko smo aktivni na ovom području, ovo je pokazatelj našeg ozbiljnog i odgovornog pristupa kako u svjetlu obnove obiteljskih domova tako i u svjetlu obnove ključne infrastrukture, ali i izgradnje nove infrastrukture. Paralelno s time, obnavljaju je obiteljske kuće, više od 2.250 kuća je obnovljeno u pogledu nekostrukcijske obnove. Kroz program samoobnove obnovljeno je gotovo 800 kuća i Ministarstvo redovito isplaćuje sredstva koja su vlasnici kuća uložili. Moj poziv je, i ovom prigodom, da vlasnici kuća nastave konzumirati tu mjeru jer važno je da paralelno provodimo sve procese obnove.“

Spomenuo je ministar i početak radova na Autocesti A11, radove na mostu u Odri Sisačkoj, Dom zdravlja i Dom za starije u Glini te kako se svakim tjednom otvaraju nova gradilišta za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

„Vjerujem, onako kako smo i najavili, da će ovo proljeće i ovo ljeto obilježiti Banovinu kroz prikaz gradilišta.„ – kazao je načelnik Stožera civilne zaštite zadužen za uklanjanje posljedica razornog potresa.

„Ono što me državni tajnik Hanžek izvijestio je da su stvoreni svi preduvjeti da izabrani izvođači radova 10 višestambenih zgrada (4 u Petrinji, 4 u Glini i dvije u Topuskom) budu u narednih nekoliko dana uvedeni u posao, da započne izgradnja tih 10 višestambenih zgrada. Jednako tako, ono što je učinjeno, učinjene su sve predradnje za proces konstrukcijske obnove onih objekata koji su sa težim oštećenjima. Prije toga je valjalo i administrativno odraditi i izraditi projekte obnove. Dakle to su složeniji procesi obnove jer tek nakon što ovlašteni inženjer napravi temeljiti pregled tek tada zapravo imamo stvarnu sliku je li kuća za uklanjanje ili je ona za obnovu. I ovo danas i sve ono što smo činili u proteklom razdoblju, ali i što ćemo činiti, je pokazatelj u kojoj mjeri je Vlada u svom nastojanju, i obnove i revitalizacije Banovine, odgovorna.“ – kazao je Medved.

Na pitanje „Možemo li biti zadovoljni tempom obnove obzirom su mnogi koji su smješteni u kontejnerima uvjereni kako će još jednu zimu dočekati u kontejnerima, bez vlastitih domova i bez krova nad glavom?“ – ministar je odgovorio sljedeće:

„Ja se u potpunosti slažem i prihvaćam stav i razumijem svakog čovjeka koji živi u privremenim stambenim jedinicama, dakle, to je izrazito teško. Činimo sve, ulažemo ogromne napore. Moram podsjetiti da složeniji oblici obnove, dakle konstrukcijska obnova kao i izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća, ipak zahtjeva određeno vrijeme. Ono se manifestira kroz realizaciju programa, raspisivanje Poziva, žalbene rokove, projektiranje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i sve ono što je vezano uz samu gradnju. Uložit ćemo sve potrebite napore. Provedbeno tijelo ovdje na Banovini je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ali i svi drugi resori su itekako usmjereni ovdje, u suradnji sa Županijom, u suradnji s Gradovima i Općinama. Ponavljam, Vlada je vrlo jasna i odlučna da ćemo učini sve da Banovina, zaista, ne samo da se vrati na prvotno stanje prije potresa nego da Banovina zaista doživi potpunu revitalizaciju.“ – kazao je Medved.

Ministra smo upitali i u kojoj su fazi radovi na izgradnji 15 obiteljskih kuća te 11 obiteljskih kuća čija je izgradnja trebala početi proteklih dana, a o čemu je Stožer izvijestio prije desetak dana. Na pitanje je odgovorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek:

„Dvadeset i dvije ako računamo uklanjanje. Dvadeset i devet obiteljskih kuća je pripremljeno – znači sve, od geomehanike, elaborata za uklanjanje… U ova dva tjedna pokrećemo tih 29 tako da će bit ukupno, u roku od 2 tjedna, pedeset i jedna zamjenska obiteljska kuća u izgradnji.“ – odgovorio je Hanžek.

Državni tajnik Hanžek naglasio je kako je do sada zaprimljeno oko 8.400 zahtjeva za nekonstrukcijom obnovom, 5.500 zahtjeva za konstrukcijskom obnovom te 1.100 zahtjeva za zamjenske kuće.

„To su zahtjevi koje odrađuje Ministarstvo i dostavlja našem uredu. Samostalno vodimo nekostrukcijsku obnovu, što se tiče konstrukcijske dobili smo 690 zahtjeva, trenutačno – to govorim samo o obiteljskim kućama, ne o višestambenim zgradama. Sve smo ih uputili inženjerima koji obrađuju i rade nalaze i sagledavaju koji je stupanj oštećenja pojedine kuće. Trenutačno, sve one kuće za koje dobivamo Odluke na kojima je moguće graditi tipsku kuću, mi smo pokrenuli postupke. To je 51 čista situacija. Što se tiče, a to je bitno reći vlasnicima samih kuća, oni koji se nalaze u urbanim cjelinama Siska, Petrinje i Gline – to će biti pojedinačno projektiranje. Mi smo proveli jedan veliki natječaj temeljem kojeg ćemo sklopiti ugovore za 900 projekata. I to će biti pojedinačna projektiranja tih kuća, pojedinačna izgradnja, ne tipskih. To će trajati, kao što je rekao potpredsjednik Vlade, to je procedura koja traje jer je to usklađenje i s GUP-ovima, prostornim planovima, zahtjevima konzervatora… To su procedure koje po Zakonu moramo proći jer svaka ta kuća, na kraju, kad ju izgradimo će dobiti ono što je danas uporabna dozvola. Da li je to po Zakonu o obnovi Rješenje o izvedenom stanju, ali kompletno legalne objekte, a znamo da problema s legalizacijom imamo velikih.“ – kazao je Hanžek.

Uz najavljenu izgradnju 10 stambenih zgrada na području Petrinje, Gline i Topuskog, Gordan Hanžek je prokomentirao i konstrukcijsku obnovu višestambenih zgrada.

„Potpisali smo cijeli niz Ugovora za izradu projektne dokumentacije konstrukcijske obnove višestambenih zgrada. I u ovom času je u fazi odluke još 6 višestambenih zgrada na ovom području, još četiri u Petrinji, dvije u Gvozdu i najava još četiri višestambene zgrade, to je sve financiranje sredstvima Europske unije, na ovom području. U ovom času imamo 216 potpisanih Ugovora s izvoditeljima radova za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, otvoreno je i Javno nadmetanje za ponudom za još 96 kuća – to je sad već 312. Tim tempom mi nastavljamo dalje, i kuće koje su u državnom vlasništvu, tako da će ti brojevi zasigurno rasti. Dolazi ljepše vrijeme, čekamo ga svi, a nekonstrukcijska obnova danas kreće s tempom od preko 100 kuća tjedno.“ – kazao je Hanžek.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X