SOELA najava 2022 (2)

Od 9. do 11. lipnja u Sisku izložba električnih automobila i 9. utrka solarnih automobila SOELA

SISAK – Ovogodišnja, 9. po redu, utrka solarnih automobila SOELA održat će se od 9. do 11. lipnja, a prethodi joj 6. izložba električnih automobila koja će se na sisačkom korzu održati 10. lipnja.   Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo što Tehnička škola Sisak već tradicionalno sudjeluje u programu obilježbe Dana županije te podsjetio je kako je 2013. na SOELA-i sudjelovalo samo 5 vozila dok je ove godine broj višestruko veći.

„Ove godine sudjeluju predstavnici sedamnaest škola i jednog fakulteta s ukupno 21 vozilom. Ovogodišnja SOELA ima međunarodni karakter. Već je potvrđeno sudjelovanje srednjoškolaca iz Posušja (BiH), a potvrdu iz Krškog (Slovenija) organizator još čeka. Tehnička škola Sisak je najbolja Tehnička škola u Hrvatskoj, to često govorimo, a organizacija utrke i izložbe je jedan od pokazatelja kako se radi i na koji način učenici ove škole stječu svoja znanja. Teorijska znanja primjenjuju u praksi već u Tehničkoj školi prilikom izrade vozila, robota i videoigara.„ – kazao je župan.

U prostoru kojeg tehnička škola Sisak koristi u Zagrebačkoj ulici u Sisku, gdje je i održana konferencija, smještena je oprema koja je namijenjena za Regionalni centar kompetentnosti. Učenici Tehničke škole Sisak rade na vozilima koja će se ove godine natjecati na utrci upravo u tom prostoru. „Drago mi je da smo danas u ovom prostoru u kojem se nalazi 90 % opreme, koja je stigla za Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak za elektroniku i računalstvo. Ovdje imamo priliku vidjeti i Auto clav koji je dovoljan za cijelu karoseriju automobila . Možemo reći da je ovdje tvornica automobila u malom. Sa zadovoljstvom mogu najaviti kako je provedena javna nabava za konstrukcijsku obnovu bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku te da se ovog ljeta očekuje početak radova na konačnoj uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti. Interes za obnovljive izvore energije mladima otvara nove prilike i dodatno povećava kompetencije društva vezano za održivost i zaštitu okoliša. Hvala svim ravnateljima i profesorima koji svojim trudom učenicima omogućuju ovakve inovativne aktivnosti, a posebno Tehničkoj školi Sisak na organizaciji.“ – kazao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Ravnatelj Tehničke škole Davor Malović kazao je više o tome što nas očekuje na ovogodišnjoj SOELA-i. „Nadam se da ćemo ove godine mi pobijediti. Dosta se dobro pripremamo. Učenici rade automobile, svaki dan su prijepodne ovdje, a poslijepodne u školi. Ove godine gost će nam biti Tesla klub iz Zagreba sa svojih 10 Tesla automobila. Osim toga posjetitelji će moći vidjeti puno električnih vozila koji se sada već proizvode serijski. Kad smo 2013. počeli s ovim projektom SOELA-e u Hrvatskoj niste mogli kupiti ni jedan električni automobil jer ih nije bilo.“ – kazao je Malović i pozvao građane i na izložbu i na samu utrku.

Na konferenciji sudjelovali su i učenici koji izrađuju 2 automobila za ovogodišnju utrku. Deni Baltić koji pohađa smjer tehničar za računalstvo otkrio je više o izradi ovogodišnjih solarnih automobila za utrku. „Početkom školske godine već smo krenuli u modifikaciju starih automobila, inovaciju, stvaranju novih ideja poboljšanja na automobilu. Što unaprijediti, kako da bolje izgleda, vozi i kako da bude sigurniji. S nama radi grupa od oko 5 profesora koji su aktivno s nama. Radi se svaki dan. Imamo 3 do 4 grupe: računalni tehničari proizvode sučelje, elektroničari spajaju sve, mehaničari sastavljaju automobile i dijelove. Sljedeće godine vjerojatno će ići izgradnja novih automobila, nove ideje kako bi učenici krenuli od nule umjesto da se nadograđuju stari automobili jer nije to to iskustvo. Kad se kreće od nule najbolje upoznate automobil, znate na čemu ste i kako je napravljeno. Definitivno će to biti bolje za sve nas da napravimo novi automobil umjesto da iznova modicifiramo stare.“

Upitali smo i kakav plasman očekuju na ovogodišnjoj utrci na što je Deni odgovorio kako je uvjeren da će ove godine drugo mjesto ostaviti daleko iza sebe.

Program počinje 9. lipnja, okupljanjem ekipa i sastancima povjerenstava za tehnički pregled i dizajn vozila.

• 10. lipnja će, od 10:00 sati do 14:00 sati u pješačkoj zoni u Sisku biti postavljena uobičajena izložba električnih, hibridnih i solarnih automobila, s revijalnim vožnjama za građanstvo, a radi se o 19 vozila jedanaest izlagača.

• 11. lipnja u 9:30 utrka će biti svečano otvorena na prostoru ispred Hotela Panonija u Sisku, a potom slijedi start utrke solarnih automobila ulicama Siska prema pravilima u dvije kategorije.

  • SOELA najava 2022 (3)
  • SOELA najava 2022 (4)
  • SOELA najava 2022 (7)
  • SOELA najava 2022 (8)
  • SOELA najava 2022 (10)
  • SOELA najava 2022 (12)
  • SOELA najava 2022 (13)
  • SOELA najava 2022 (14)

 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X