GDCKP naslov

Projekt GD CK Petrinja „Mladi će zacijeliti Petrinju“

PETRINJA – „Mladi će zacijeliti Petrinju“ naziv je projekta koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja. Više o samom projektu – kome je namijenjen i kako se provodi, otkrile su nam Ivana Kovačević Škrinjarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Petrinja i Tea Brebrić, voditeljica projekta.

„Projekt „Mladi će zacijeliti Petrinju“ u trajanju od 12 mjeseci financira Središnji državni ured za demografiju i mlade, a naši partneri u ovom projektu su Srednja škola Petrinja i Grad Petrinja. Naša zaposlenica Tea je voditeljica ovog projekta i ona odrađuje svaki mjesec jednu radionicu. Dosad je već odradila dvije radionice u Srednjoj školi Petrinja, jer ciljana skupina su nam mlade osobe od 15 do 30 godina. Prva radionica je bila radionica psihosocijalne pomoći i podrške na temu „Kako se nositi sa stresom?“ – stresom općenito, a pogotovo vezano za potres. Druga radionica je bila edukativna radionica i to na temu osnaživanja mladih za lakši pristup poslu, konkretno – pisanje zamolbe. Tea se već priprema i za treću edukativnu radionicu, a to je radionica pisanja životopisa, nakon čega ćemo imati i edukativnu radionicu na temu razgovora za posao“, objasnila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Petrinja, Ivana Kovačević Škrinjarić.

Ciljevi ovog projekta i njegovih radionica su podizanje kvalitete života mladih, očuvanje mentalnog zdravlja kroz psihosocijalnu podršku, osnaživanje mladih za tržište rada te osnaživanje kreativnim radionicama protiv depresije i anksioznosti.

„Mladi nam predstavljaju najvrjedniji resurs našeg društva, pa im tako treba osigurati podršku u ovim izazovima s kojima se svi susrećemo, pogotovo na ovom potresom pogođenom području. Umjesto da se mladi smatraju nekakvim problemom, mislim da im je potrebno pomoći kako bi što bolje i što lakše riješili probleme s kojima se suočavaju. Općenito, u tom projektu jako puno smo se bazirali na psihosocijalnu podršku, jer sami znamo što se sve događalo – od pandemije do potresa, pa ćemo, osim već održane radionice o stresu, imati i PSP radionice, odnosno radionice psihosocijalne podrške na temu odrastanja u ovom potresom pogođenom području kao i na temu „Različitost je O.K.“- o različitosti i prihvaćanju. Imat ćemo i kreativne radionice, a prvo što nam dolazi je Uskrs, pa ćemo tako imati kreativnu radionicu za Uskrs. Također ćemo imati i edukativnu radionicu iz prve pomoći, zatim edukativnu radionicu o prevenciji ovisnosti kao i radionicu na temu smanjenja svih oblika nasilja nad mladima i adolescentima. Cilj nam je i da mladi koji sudjeluju u ovom projektu prenose znanja svojim obiteljima, da ih prenose djeci i općenito dalje stanovnicima“, kazala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Petrinja.

Voditeljica projekta Tea Brebrić objasnila je zašto je ovaj projekt bitan za mlade u Petrinji, pogotovo u današnje vrijeme.

„Kao zaposlena mlada osoba iz Petrinje i kao voditeljica projekta pod nazivom „Mladi će zacijeliti Petrinju“ smatram da je ovaj projekt zaista koristan mladima u ovom vremenu u kojem živimo, sudeći da se situacije oko nas često iznenada događaju – potresi, pandemija, evo i ovo sad što se događa u svijetu. Smatram da je u današnje vrijeme mladima zaista potrebno puno razgovora o njihovim problemima, o stvarima koje ih muče u obitelji, u bilo kojim sferama života i potrebna im je pomoć u rješavanju istih te edukacija o tim problemima kako bi mogli realnije na njih gledati. Također je potrebno pripremiti ih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina te ih upoznati naravno sa štetnostima i posljedicama konzumiranja opojnih sredstava i pokušati smanjiti sve pojavne oblike nasilja nad i među mladima što danas vrlo često susrećemo. Poanta svega je očuvanje mentalnog zdravlja i to je najvažniji segment napretka izgrađivanja i unapređivanja samopouzdanja, želje za nastavkom obrazovanja, slobode iskazivanja mišljenja itd. Itekako je važno da mladi, ukoliko imaju nekakav problem, zadobiju potpuno povjerenje i odluče progovoriti o svojim problemima.“

Do sada je, kaže, odradila dvije radionice s učenicima prvog, drugog i četvrtog razreda Srednje škole Petrinja.

„Na prvoj radionici psihosocijalne pomoći i podrške smo govorili o važnosti određene teme projekta. Učenici su prihvatili suradnju te su odlučili podijeliti svoja iskustva i stavove i zaključila sam da se nekolicina njihovih problema, osim škole, nastave, učenja, testova, zasniva na potresu, pandemiji, nedostatku samopouzdanja, anksioznosti, depresiji, strahu i sličnom te da im je zaista potrebna psihološka pomoć i podrška, što je zapravo i cilj ovog projekta. Na radionici su dobili ankete koje su ispunjavali i zaključke na kraju anketa, zapravo i nekakve savjete. Na drugoj radionici, sa malo starijim učenicima smo učili pisati zamolbu za posao. Također su dobili ankete s uputama i objašnjenjima glavnih segmenata zamolbe za posao – zašto je ona važna i što treba sadržavati. Nekolicina učenika je iskazala svoje planove za budućnost, bilo da se radi o nastavku školovanja ili o radu, ali dobila sam utisak da dosta njih zapravo još ne zna što bi željeli ili što ih čeka. Moj utisak je da mladi u ruralnim područjima kao što je Petrinja u današnjem vremenu imaju dosta problema u različitim sferama života i da je zaista teško steći njihovo povjerenje i potaknuti ih da progovore o njima i zatraže pomoć. Stoga i radimo radionice, edukacije kao pomoć da shvate svoje probleme realno i da odluče o njima progovoriti. Mogu samo reći da ću nastojati pokazati zainteresiranost i želju za pomoć i ohrabrivanje te ću im dopustiti da slobodno i otvoreno pričaju o svojim problemima koje ćemo pokušati riješiti ili im dati potporu i nekakav savjet“, kaže Tea.

Ravnateljica GD CK Petrinja, Ivana Kovačević Škrinjarić otkrila je mogu li se i drugi zainteresirani još uvijek uključiti u ovaj projekt.

„Dapače, mi ćemo nastaviti s radionicama za mlade, isto tako i za volontere. Radionice će provoditi Tea, ali to ćemo sve pravovremeno oglašavati, pa ćemo reći i koji volonteri i koliko ljudi bi nam trebalo. Općenito, želimo nekako u Crveni križ vratiti volontere. Svi znamo koliko su nam volonteri bili jako potrebni i koliko su iznijeli ovu krizu. Vjerujem da su se naši volonteri jako puno dali – i sama sam tad bila volonter – jako puno smo se dali za to i možda smo se u nekom smislu istrošili, ali vjerujem da se sad opet, kroz neke radionice, možemo ponovno polako vraćati kao volonteri i raditi opet nekakve takve dobre stvari za našu Petrinju.“

Foto: GD CK Petrinja

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X