Petrinjski-Oblizeki1

Savijača od trešanja i pita od jabuka s grizom – jednostavno, a jako fino!

Ove nedjelje u emisiji „Petrinjski oblizeki“ u potpunosti smo se zasladili uz naše provjerene oblizeke, i to spravljene od sezonskog voća.

Sezona je trešanja, tih divnih i sočnih crvenih plodova. Nažalost, ukoliko ih želimo kupiti u trgovini ili na tržnici, morat ćemo dobro isprazniti novčanik. Zato mi savjetujemo da, ukoliko trešnju nemate u svom voćnjaku, nađite je negdje, makar i kod susjeda, i dođite do nje na najomiljeniji način – penjanjem i branjem. Samo pazite da se pritom ne ozlijedite!

Nakon što se najedete svježih trešanja, ono što je ustalo ( ako išta ostane ) upotrijebite za pripremu ukusne savijače od trešanja. Ukoliko pak niste za ove akcije s trešnjama, tu su naše dobre stare jabuke s kojima nema takvih problema. Više-manje su nam dostupne cijelu godinu po povoljnim cijenama, a slastice spravljene od jabuka svojim nas mirisom vraćaju u djetinjstvo i pravi su oblizek za naša nepca pa smo se zato odlučili za pripremu pite od jabuka s grizom – tako jednostavne, a tako ukusne. Recepte za obje slastice donosimo u nastavku:

SAVIJAČA OD TREŠANJA – Osnovni recept za tanko tijesto: 30 dkg brašna, 2 žlice ulja, malo soli, 1 žlica octa, 1.5 dcl mlake vode. Na dasku prosijte brašno, u sredinu stavite ulje i nožem izrađujte tijesto dodajući mlaku vodu, kojoj ste dodali sol i ocat. Tijesto izrađujte rukom, tako dugo dok ne postane glatko, razdijelite ga na dva dijela, oblikujte kruščiće, premažite ih uljem i prekrijte ugrijanom posudom da odstoji oko pola sata.

Stoljnjak pospite brašnom, tijesto valjkom malo izvaljajte, a zatim ga rukama razvlačite dok ne postane prozirno. Debele krajeve odrežite, tijesto ostavite da se malo posuši te ga prije stavljanja nadjeva poškropite rastopljenom masnoćom.

Očišćene trešnje složite u jednom redu na tijesto, pospite šećerom, cimetom i vanilin šećerom. Tijesto savijte i stavite u namašćen pleh. Savijaču premažite rastopljenim maslacem i pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva. Pečeno pospite šećerom u prahu.

PITA OD JABUKA S GRIZOM – Izmiješajte na suho 25 dkg griza, 25 dkg brašna i 25 dkg šećera. Rastopite 25 dkg putra ili 20 dkg masti. Polovicu smjese izlijte u pleh i na to stavite polovicu putra ili masti pa 1 kg naribanih jabuka pa zalijte s 1 dcl ruma, a zatim stavite drugu polovicu smjese za tijesto i za kraj polovicu putra ili masti. Ispecite i režite mlako.

Snimku emisije „Petrinjski oblizeki“ možete poslušati u nastavku. Budite uz nas i u nedjelju, 19. lipnja točno u podne!

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X