Izbornik
IMG_7504

Svečana akademija povodom 100. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

SISAK – U Sisku je održana svečana akademija povodom 100. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Organizator događanja je Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ Sisačko-moslavačke županije. Događanju je nazočio i sisačko-moslavački župan i predsjednik Županijske organizacije Hrvatske Demokratske žajednice Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, a koji je u prigodi kazao: „Franjo Tuđman, prvi predsjednik HDZ-a i Republike Hrvatske, otac je moderne Hrvatske. Za vrijeme Franje Tuđmana Hrvatska je proglasila neovisnost koju su hrvatski branitelji potvrdili u obrambenom i osloboditeljskom Domovinskom ratu. Ostvareni su ciljevi koje je postavio dr. Franjo Tuđman, a to su ulazak naše Domovine u europske integracije, Europsku uniju i NATO savez što vidimo da je danas posebno važno. Ono što nam predstoji još su ulazak u Schengen i uvođenje eura. Bit će vrlo zanimljivo danas čuti prve suradnike dr. Franje Tuđmana i ono što imaju reći o vremenu u kojem živio i radio te naravno o nasljeđu koje je ostavio.„ – kazao je Celjak.

Na svečanosti, prisutnima se obratio i dugogodišnji suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana, u ovoj prigodi izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, Vladimir Šeks. Nazvavši Tuđmana vizonarom, strategom, utemeljiteljem hrvatske države i ocem domovine, Šeks je u svom govoru istaknuo tekovine koje je Predsjednik ostavio iza sebe. „Današnja hrvatska država, europska i demokratska, nastala je na temelju primjene doktrine predsjednika Tuđmana. Prvi dio te doktrine je jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, a drugi dio je nacionalna pomirba koju je Tuđman ugradio u program HDZ-a. To je bio temelj i zalog da Hrvati nisu ratovali jedni protiv drugih nego pod svojom zastavom i pod svojim zapovjedništvom i imali jednu vojsku. To je bio zalog da smo uspjeli u pravednom i osloboditeljskom Domovinskom ratu. Ta ideja nacionalne pomirbe i ideja zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske su zaglavni kameni i stijenje na kojima je stvorena hrvatska država, a ne bi bilo njenog stvaranja da nije došlo do pobjede hrvatskih branitelja u pravednom i osloboditeljskom Domovinskom ratu.“ – kazao je Šeks.

Jedan od govornika bio je i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: „Prvi hrvatski predsjednik definitivno će ući u sve povijesne priručnike, u sve nastavne sadržaje suvremene hrvatske države. To je naš prvi hrvatski predsjednik kojeg ćemo se sjećati, sve ovo što je rekao gospodin Šeks, sa dužnim poštovanjem i pijeteteom što je učinio za hrvatsku državu – obrana Hrvatske u ratu, oslobađanje okupiranog područja, mirna reintegracija i Hrvatska uz bok i ravnopravna svim europskim suvremenim slobodnim narodima.“ – zaključio je Piletić.

Na svečanoj akademiji sudjelovali su i sin generala Janka Bobetka – Ivan Bobetko, general Krešo Ćosić, sisački biskup Vlado Košić, saborski zastupnik Mario Kapulica i brojni drugi stranački dužnosnici. Uz prigodan glazbeni program, na svečanosti je predpremijerno prikazan i dokumentarni film o Franji Tuđmanu.

  • IMG_7495
  • IMG_7522
  • IMG_7514
  • IMG_7507
  • IMG_7502
  • 120520221
  • IMG_7520

 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X