marijamazictrenica0410202222

(VIDEO) Gotovo dvije godine Petrinjskog proljeća, Mažić: „Inicijativa se jako puno mijenjala“

PETRINJA – Inicijativa građana Petrinjsko proljeće uskoro će obilježiti dvije godine svoga postojanja. Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Marija Mažić u ime inicijative Petrinjsko proljeće je podsjetila kako je inicijativa osnovana na temelju tri cilja za koje su se zalagali i još uvijek se zalažu, a to su sigurnost građana, transparentnost te uključiva obnova.

„Jako je diskutabilno koliko je bilo koji od tih ciljeva ispunjen, u svakom slučaju niti jedan nije ispunjen u cijelosti. Mi kada smo postavljali te nekakve početne ciljeve mislili smo da su ta tri cilja vrlo zdravorazumska, nešto što će se moći u relativno kratkom roku ostvariti, nešto što će nama biti zapravo dosta dobra početna točka da nastavimo sve razgovore o obnovi, revitalizaciji ovog područja i slično, ispalo je da se već oko ova tri cilja, već skoro dvije godine nakon potresa, još uvijek možemo jako puno truditi, raditi, mučiti, ali da nisu postignuti“, rekla je Mažić.

Na pitanje je li Petrinjsko proljeće danas isto što je Petrinjsko proljeće bilo u danima nakon potresa, Mažić je kazala : „Ovo je baš pitanje koje nam još nitko nije postavio. Realno, inicijativa se jako puno mijenjala kroz ovo vrijeme. Mijenjali su se članovi inicijative kao prvo. Ja pretpostavljam da je sada već svima jasno da mi svi ovo radimo u svoje slobodno vrijeme, na volonterskoj bazi i slično. Ljudima se jednostavno dogodi život, neki u nekom trenutku mogu posvetiti više angažmana, neki manje i slično. Osim toga svi smo mi jako emotivno upleteni i nekada jednostavno emocije pobijede i odnese stvari u neke druge aspekte djelovanja, tako da neki jednostavno danas nisu članovi zato što je emocionalno ovo bilo preteško, ili su neke teme bile preteške. S nekim članovima smo imali drugačije načine funkcioniranja, pa smo odlučili djelovati na nekakve različite načine ubuduće i slično. Taj ogroman dio Petrinjskog proljeća što je samo članstvo u tim ljudima, taj dio se mijenjao“, dodaje Mažić.

Nada se kako će se inicijativa i dalje mijenjati jer borba oko obnove je nešto što traje.  „Ono što se također mijenjalo je intonacija s kojom razgovaramo u određeno vrijeme. Na početku smo mi jako željeli isključivo diplomatski djelovati kao poveznica jer smo shvatili da je obnova nešto što mora nužno uključiti sve dionike u sustavu. Kod nas u Hrvatskoj, na državnoj razini ne postoji baš tako lijepa sinkroniziranost između različitih dionika i tu je potrebno jako puno truda. Mi smo htjeli poticati dijalog i jako miroljubivo djelovati u tom poticanju dijaloga. Nekada je išlo super, nekada malo manje super. Pa se naša intonacija mijenjala od toga da šaljemo otvoreno pismo do toga da šaljemo prosvjedno pismo“, istaknula je Mažić te dodaje kako se mijenjao i intenzitet djelovanja u pojedinim etapama njihova postojanja.

Što se komunikacije sa županijom tiče, Mažić ističe kako je ista poboljšana s dolaskom nove županijske vlasti, a što se tiče komunikacije s gradskom vlasti, Mažić kaže kako bi voljeli imati puno bolju komunikaciju.

„Sa gradskom vlasti bi voljeli u ovom trenutku imati nekako malo bliži odnos. U ovom trenutku nemamo. Mi smo sa gradonačelnicom razgovarali još prije nego je postala gradonačelnica i održan je jedan sastanak otkada je ona u mandatu. Nakon toga zapravo nismo imali sastanke s gradskom vlasti uopće. U jednom trenutku nismo bili u najboljim odnosima. Čisto da se razumijemo, ovo su pitanja oko kojih su emocije velike i meni je jasno da je nekada potrebno jako malo da bi se zapravo izazvala jako burna emotivna reakcija. Ono što je nama bila užasno važna poruka kroz cijelo ovo vrijeme je, obnovu i revitalizaciju nitko neće odraditi sam. Mi ju možemo odraditi skupa ili se pomiriti s time da ona neće biti odrađena kvalitetno i pravovremeno. Mi ako ćemo raditi skupa, moramo svi staviti glave u hrpu“, kazala je Mažić te dodaje kako svako postavljeno pitanje nije napad, nego poziv na dijalog.

Između ostaloga je istaknula kako je država najodgovornija za obnovu, a na pitanje kako istu ubrzati, Mažić smatra kako je jedini način da se sve ubrza je da svi radimo skupa. Dodaje kako je njihov cilj da Petrinja ne padne u zaborav te je pozvala sugrađane da im se priključe sa svojim prijedlozima i idejama. Mažić je također istaknula kako su nekako do sada najponosniji što je usvojen njihov prijedlog da most preko Petrinjčice u Gupčevoj ulici nosi Most volontera.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X