Izbornik
ugovoriceste20062022290

Gradu Petrinji iz Fonda solidarnosti gotovo 90 milijuna kuna za obnovu cesta nakon potresa

PETRINJA – U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uručio je deset Ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu. Bespovratna financijska sredstva, ukupno više od 175 milijuna kuna, dodjeljuju se iz Fonda solidarnosti Europske unije.

„Korisnici tih ugovora bit će uglavnom gradovi i općine s područja Sisačko-moslavačke županije, u tome uključujemo i Županijsku upravu za ceste, tvrtku Auto promet i ono što želim reći da ovo nije kraj naših potpisivanja budući da ćemo mi kroz dva tjedna ponovno potpisati ugovore nakon prijave ostataka gradova i općina budući da ovo nije kraj jer smo osigurali dodatna sredstva. Činjenica je da ćemo s ovim sredstvima, onih koji će ih dobiti, neki od njih su već izvršili ulaganja i intervencije u prometnu infrastrukturu, neki će nakon dodjele sredstava, kao što je Grad Petrinja koji je već raspisao natječaj i vrlo brzo će ugovoriti tih oko 90 milijuna kuna, da će se kompletna prometna infrastruktura vratiti, ne u prvobitno stanje, nego će biti u puno boljem stanju i puno modernija“, rekao je ministar Butković.

Podsjetio je na sve velike infrastrukturne projekte koje država provodi na području naše županije. Gradonačelnica Petrinje, saborska zastupnica, Magdalena Komes, izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora vrijednog gotovo 90 milijuna kuna, a riječ je o projektu „Vraćanje u ispravno radno stanje prometne infrastrukture na području Grada Petrinje“.

„Znamo da su ceste, općenito prometnice, vrlo bitan faktor u razvoju grada, u povećanju kvalitete života bilo kojeg područja i stoga smo zaista sretni što ćemo danas potpisati ovdje Ugovore sa velikim iznosima i dati do znanja i Petrinjcima i svim ostalim stanovnicima Banovine da Banovina nije zaboravljena, da Vlada itekako misli na ovo područje i da smo zaista županija broj jedan kojima treba pomoć i kojima zaista pomoć dolazi“, rekla je Komes te dodaje kako vjeruje da će sve projekte završiti u roku te da će tako povećati kvalitetu života na našem području.

Županijskoj upravi za ceste za projekt „Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećenih u potresu na području Sisačko-moslavačke županije kojom upravlja Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije“ dodijeljeno je 37,5 milijuna kuna, kazao je Stipo Šapina, ravnatelj ove ustanove.

„Želim u ime svih onih koji su danas potpisali ugovor o dodjeli sredstava iz Fonda solidarnosti zahvaliti se Vladi RH i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture što su nam omogućili da poslije ovog katastrofalnog potresa možemo krenuti sa sanacijom objekata i prometnica koje su oštećene u ovom potresu. Ova sredstva našoj županiji znače izuzetno puno i nadam se da će načelnici i gradonačelnici i mi u Županijskoj upravi za ceste na vrijeme opravdati ova sredstva koje smo dobili. Mi smo se pripremili, uradili smo projekte, ishodili smo potrebnu dokumentaciju, počeli smo s radovima, dosta natječaja smo pokrenuli, tako da, kako smo opravdali 25 milijuna kuna koje smo dobili od Vlade, tako ćemo na vrijeme opravdati i ovih 37,5 milijuna kuna koje smo dobili“, rekao je Šapina.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako su ovi ugovori važni po pitanju cestovne infrastrukture za našu županiju. „Vlada RH je ranije osigurala 25 milijuna kuna Županijskoj upravi za ceste, a ta sredstva su utrošena na sanaciju dijela oštećenih prometnica, mostova i klizišta. Prometna infrastruktura je osobito važna, važna je za razvoj našeg područja, za osiguravanje kvalitetne veze između urbanih sredina s ruralnim područjima“, kazao je između ostaloga Celjak.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja je podsjetio kako je Vladi cilj revitalizirati Banovinu. Podsjetio je na sve sklopljene ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti do sada.

„S današnjim potpisivanjem Ugovora od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sveukupno je pripremljeno i potpisano više od 290 ugovora ukupne vrijednosti više od 1,95 milijardi kuna. Sklopljeni ugovori predstavljaju snažan iskorak u financiranju svih projekata koji predstavljaju prihvatljiv trošak za Fond solidarnosti EU, sredstva koje je osigurala Vlada RH. Iz ovoga što sam iznio možemo vidjeti koliko naša Vlada ciljano ulaže u infrastrukturu koja predstavlja preduvjet gospodarskog i regionalnog razvoja, stoga ćemo i dalje investirati značajna sredstva u prometnu i cjelovitu drugu infrastrukturu“, rekao je Medved te dodaje kako revitalizacijom žele gospodarski i demografski osnažiti Banovinu te kako bi stvorili podlogu za snažan gospodarski rast i razvoj.

Za „Sanaciju glavne zgrade mehaničarske radionice i zgrade limarije Auto prometa Sisak“ toj kompaniji je dodijeljeno 1,5 milijuna kuna. Sukladno pozivu Općini Sunja dodijeljeno je  3 milijuna kuna, Općini Dvor 4 milijuna kuna, Hrvatskoj Dubici te Donjim Kukuruzarima po 1,5 milijuna kuna, Općini Majur 393 tisuće kune, Općini Lasinja 640 tisuća kuna te Gradu Glini 35 milijuna kuna.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X