Izbornik
czsikprojekt1

Centar za šljivu i kesten provodi projekt „Gospodarenje tlom kao osnova kružne poljoprivrede“

PROJEKT „GOSPODARENJE TLOM KAO OSNOVA KRUŽNE POLJOPRIVREDE“ provodi se u sklopu operacije Mjera 1. „Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja“, Podmjera 1.1. „Potpora za strukovno osposobljavanje i aktivnosti stjecanja vještina“, 1.1.2. „Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike“ a sufinancira se sredstvima Europske unije.

OPIS PROJEKTA:

Projektom „Gospodarenje tlom kao osnova kružne poljoprivrede“ želi se poljoprivredne proizvođače kroz održavanja tečajeva stručnog osposobljavanja informirati i educirati o osnovnim načelima kružne i održive poljoprivrede te svim njenim praktičnim aspektima kao što su: održive i inovativne tehnologije obrade tla, integrirana ishrana bilja / pravilna primjena gnojiva, integrirana zaštita bilja, plodored i povećanje raznolikosti usjeva, sjetva pokrovnih usjeva, iskorištavanje nusproizvoda, učinkovito navodnjavanje i smanjena potrošnja energenata; što sve doprinosi očuvanju prirodnih resursa uz ostvarenje stabilnih prinosa.

Polaznici tečaja stručnog osposobljavanja dobiti će osnovne teorijske i praktične prikaze dobrih praksi koji se odnose na:

  • gospodarenje tlom (održavanje i poboljšanje produktivnosti tla, upravljanje s hranjivima u tlu,
    upravljanje fizikalnim svojstvima tla, pokrovni usjevi i rotacija usjeva; suzbijanje štetočina i bolesti);
    · upravljanje navodnjavanjem (prikaz različitih oblika navodnjavanja);
    · osnovni principi konverzacijske obrade tla i utjecaji takve obrade na tlo,
    · osnovni načini integrirane zaštite bilja
    · osnovni načini integrirane ishrane bilja

Na projektu „Gospodarenje tlom kao osnova kružne poljoprivrede“ održati će se ukupno 35 tečaja
stručnog osposobljavanja po 10 u Karlovačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji i Ličko-senjskoj
županiji) i 5 tečaja stručnog osposobljavanja u dijelovima Zadarske i/ili Primorsko-goranske županije.

CILJ PROJEKTA:

Cilj projekta je educirati polaznike stručnog osposobljavanja o mogućnostima primjene gnojiva, plodoredu, sjetvi pokrovnih usjeva, obradi tla, navodnjavanju, integriranoj ishrani i zaštiti bilja kojima pridonose zaštiti prirodnih resursa uz stvaranje visokih i stabilnih prinosa uz smanjenje negativnih okolišnih uvjeta.

REZULTATI PROJEKTA:

Primjena stečenih znanja jedne od aspekata kružne poljoprivrede u gospodarenju tlom u praksi na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu kod 25 % polaznika stručnog osposobljavanja a najmanje 15 % polaznika stručnog osposobljavanja nastaviti s njihovom primjenom ili primijeniti više od jednog aspekta kružne poljoprivrede u gospodarenju tlom na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu.

Iznos projekta: 258.122,00 kn
Projekta sufinancira Europska unija

SPONZORIRANI ČLANAK

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X