Share on facebook
Share on twitter
dvoranaizvana

Radovi na školskoj sportskoj dvorani OŠ Mate Lovraka u završnoj fazi

PETRINJA – Radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, odnosno dogradnji školske sportske dvorane ušli su u završnu fazu.

Dvorana se gradi u sklopu projekta „Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ i dio je Intervencijskog plana Grada Petrinje financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o trodijelnoj školskoj dvorani koja će moći primiti 500 gledatelja – 250 na fiksnim i 250 na montažnim tribinama.

Ukupna vrijednost ovog kapitalnog projekta je 45 milijuna kuna.

„Kao što se može vidjeti, ušli smo u završnu fazu radova. Radilo se o opsežnim radovima gdje su gabariti dvorane 30×50 metara i gdje se izvode radovi postavljanja krovne konstrukcije i zatvaranja cijelog objekta kako bismo mogli pristupiti i okončanju samog projekta. Uz sve ove nedaće – prirodne i zdravstvene i dalje zadržavamo rok završetka objekta, prema dogovorenom. To sada znači kraj šestog ili početak sedmog mjeseca. Potres nije uzrokovao nikakve štete na objektu. Naravno, nakon potresa smo morali napraviti dodatna statička istraživanja. Tim istraživanjima dokazano je da je sve u skladu s projektom te da nemamo nikakvih oštećenja na samoj konstrukciji i objektu“, rekao je Branko Štivičić, glavni inženjer gradilišta.

Davor Ljubičić, voditelj projekta izgradnje dvorane kaže kako su radovi temeljenja izvedeni na ovoj lokaciji napravljeni najnovijim metodama i prema svjetskim standardima, pa zgrada ne samo da je izdržala potres, nego je primjer njezina temeljenja već postao temom diplomskih i znanstvenih radova.

„Znali smo i prije kakva je situacija s tlom na ovom području, a nakon potresa imali ste priliku vidjeti da je stanje još i gore. Mi smo ovdje, kad smo radili temeljenje, napravili fantastičnu pripremu tako da smo u desetom, odnosno jedanaestom mjesecu završili cijelu konstrukciju dvorane postavivši je na pilotima. Temeljenje je napravljeno prema najnovijim metodama i svjetskim standardima i postavili smo dva horizontalna inklinometra koja nam govore kakva nam je deformacija u tlu. Što nam se dogodilo? Dogodio se potres u 12. mjesecu i imali smo priliku odmah nakon toga, nekoliko dana nakon potresa, vidjeti kakvo je stanje ispod dvorane. Pokazalo se da nema nikakvih deformacija tla. Bio nam je to odličan test da se vidi kako su nam piloti temeljenja dvorane uspjeli. Znači, ovo je jedan svjetski primjer – ne europski, ne lokalni hrvatski ili regionalni, nego svjetski primjer izgradnje na ovakvim područjima, tako da možemo reći da imamo „ekskluzivu“. Priroda nam je dala to što nam je dala, tako da od samih negativnosti imamo i nešto pozitivno. Ovdje imate priliku vidjeti, a u narednom periodu ćete o tome moći i čitati, jer se na ovu temu rade i znanstveni radovi. Imamo već jedan diplomski rad završen upravo na temu temeljenja ove dvorane. Dakle, imali smo priliku vidjeti što prirodna katastrofa može napraviti i da je objekt izuzetno stabilan, tako da nismo imali posebnih zastoja zbog tih okolnosti“, kazao je Ljubičić.

Gradilište dvorane posjetio je danas i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojim timom koji radi na EU projektima. Istaknuo je kako je upravo taj tim odradio velik, mnogima „nevidljiv“ posao na projektima društvene infrastrukture u koje je kroz Intervencijski plan uloženo više od 100 milijuna kuna.

„Naša dvorana je 45 milijuna kuna. S projektom „Grad na Kupi“, s igralištem, jednim, drugim, s vrtićem u Češkom selu, svlačionicama u Koloniji, još tri vrtića koja smo obnovili energetski, to su silna financijska sredstva koja smo povukli i mislim da možemo biti zadovoljni“, rekao je Dumbović. Podsjetio je da su na našem području štete nakon potresa procijenjene na 4,5 do 5 milijardi kuna. Smatra da njihova sanacija neće biti moguća bez europskih sredstava, a priliku vidi u novom EU financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine. Na kraju, još jednom je zahvalio svima koji sudjeluju u projektu izgradnje školske sportske dvorane:

„Hvala izvođačima, hvala nadzoru, hvala svima koji su u ovom projektu i koji daju sve od sebe da u ovim teškim, nemogućim uvjetima kada svaki dan grad podrhtava, drhti od potresa, bio on 1.9 ili 2.3 ili 3.2. Nadamo se da to neće biti snažnije, a ono što nas ipak veseli su stabilnost posla i struke koja je ovdje odradila fenomenalan posao geotehničkih istraživanja, statike … Vidi se da se radi vrlo kvalitetno, a to treba zahvaliti upravo struci i samo struci. Njima treba dati sve u ruke i moramo raditi grad upravo na ovakvim temeljima kao što su temelji ove dvorane“.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Zajedno za druge!“

SPLIT/GORA – Udruga „MI“ – Split organizira humanitarnu akciju od 15. rujna do 12. prosinca

X